Der er næppe nogen af denne blogs læsere, der er i tvivl om, hvad jeg mener om akvakultur og havbrug. Derfor kan I godt tænke jer, at det er en glæde for mig at kunne præsentere en fiskeriaftale, hvor akvakulturen og havbrug har fået en fremtrædende placering.

Den nyligt indgåede fiskeriaftale: Aftale om fremtidens fiskeri er på plads – Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri indeholder flere bestemmelser, der er relevante for udviklingen af dansk akvakultur og havbrug. Nedenfor fremhæves de centrale passager fra aftalen samt en kort teknisk vurdering.

“Der skal sikres stabile rammer for udviklingen i akvakultursektoren, hvori havbrugsproduktion indgår som en vigtig del af den samlede fødevareforsyning af fiskeprodukter.”

“Aftalepartierne er enige om at undersøge muligheden for at igangsætte en række frivillige projekter, hvor den eksisterende akvakulturproduktion kan flytte fra de kystnære vandområder til det åbne hav.

“I takt med, at akvakultur omstilles til mere klima- og miljøskånsomme produktionsmetoder, er aftalepartierne enige om at undersøge, hvordan produktionskapaciteten kan øges.”

“Aftalepartierne er enige om at afsætte 30 mio. kr. til investering i klima- og miljøskånsom akvakultur, herunder 15 mio. kr. til omlægning fra muslingefiskeri til lavtrofisk akvakultur (muslinger, østers, tang).”

“En planlagt og stabil produktion … kan gøre sektoren mindre afhængig af fiskeri på vilde bestande.”

OpenAI Produktion af mad på havet

Teknisk overblik

FokusområdeAftalens tiltagForventet effekt
Flytning til åbent havFrivillige pilotprojekter for at flytte produktion fra kyst til åbent havReduceret lokal kvælstofbelastning og bedre vandudskiftning
Investeringer30 mio. kr. til klima- og miljøskånsom akvakulturStyrket teknologiudvikling i sektoren
KapacitetsvurderingAnalyse af mulighed for øget produktion efter dokumenterede miljøforbedringerPotentiel stigning i samlet output
Lavtrofisk opdræt15 mio. kr. målrettet muslinger, østers og tangØget optag af kvælstof og fosfor fra vandmiljøet

Ressourceeffektivitet

Ørreder i kølige, strømrige åbne kystområde omsætter foder til spiseklar vægt betydeligt mere effektivt end varmblodede landdyr. Det mindsker både ressourceforbrug og drivhusgasudledning pr. produceret protein‑enhed.

Samlet vurdering

  • Flytning af havbrug til åbent hav forventes at reducere lokale miljøbelastninger, således at den samlede påvirkning fra en uændret næringsstofudledning bliver klart mindre.
  • De afsatte midler giver mulighed for at demonstrere nye teknologier og dokumentere effekter, hvilket er en forudsætning for eventuel kapacitetsudvidelse.
  • Øget produktion af lavtrofiske arter som muslinger og tang kan bidrage til at fjerne næringsstoffer fra vandsøjlen og øge udbuddet af alternative proteiner.

Perspektiv

Når effektiviteten i foderudnyttelse kombineres med bedre miljøstyring, kan havbrug levere en konkurrencedygtig og relativt ressourceeffektiv proteinkilde. Aftalen skaber finansielle og regulatoriske rammer, som – hvis de udnyttes – kan forbedre sektorens bæredygtighed og samtidig øge den nationale fødevareforsyning.


Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights