Forleden besøgte vi i familien Agersø Havbrug. Vi blev sejlet derud af fiskemesteren Karsten Carlsen, som fortalte levende om havbruget.

Her fortæller Karsten (th) Karl Iver om havbruget, Foto: IDM

Havbruget ligger mellem Agersø og Sjælland i Agersøsund. Karsten fortalte, at fiskene lige nu var cirka 2,5 kilo store, og at der i hvert bur er cirka 8-9000 fisk. Det giver en samlet vægt i buret på cirka 20 tons regnbueørreder. Ved sæsonens afslutning forventes der at være cirka 33 tons i hvert bur, og da der er 10 bure, giver det i alt en produktion på 330 tons inklusive rogn.

Karsten fortalte videre om den store udvikling, der er sket i havbrugsteknologien, siden han var med fra starten. I starten skulle der 3-4 mennesker til at fodre fiskene. De sejlede fodersække ud til havbruget og fodrede med en skovl. Nu er servicebådens lastrum fyldt med foder, og Karsten kan alene fodre alle fiskene to gange om dagen med en vandpumpe, som så sender fiskefoder ud til fiskene gennem en slange.

Enden af foderslangen og et par bure, foto: IDM

Og her ser vi hvor glade fiskene er for at få mad:

Fiskene fodres. Video, Arthur Dahl Lumholt

Karsten er meget tilfreds med lokaliteten, som sikrer masser af godt vand til fiskene uden for store bølger. Enkelte gange er produktionen dog blevet generet af, at vandtemperaturen er nået helt op til 24 grader. I en sådan situation er man nødt til at dæmpe eller helt stoppe fodringen af fiskene, da de ellers kan risikere at blive syge.

I familien DM har stor affektion for Agersø Havbrug, da nogle af os var med til at starte produktionen i starten af 1980’erne. Vi stiftede et AMBA, der hed Dansk Biologisk Produktion, og dette selskabs første projekt var at finde en lokalitet til at oprette et havbrug til opdræt af regnbueørreder ved en dansk kyst.

Vi gik systematisk til værks og undersøgte en række lokaliteter og fandt ud af, at en af de bedste i Danmark var Agersøsund. For det første fordi der løber en masse frisk vand igennem Agersøsund, og for det andet fordi Agersø giver læ mod de fremherskende vindretninger.

Vi planlagde en produktion på op til 500 tons fisk og det var fremsynet for sin tid, da det på det tidspunkt var normalt at etablere havbrug med en kapacitet på mellem 50 og 100 tons. I dag vil vi jo synes, at det er et lille havbrug, da der er næppe nogen nye havbrug, der vil etableret på man under 2-3000 tons.

Agersø Havbrug led dog ind i en krank skæbne, da det desværre i starten blev ledet af en enerådig og inkompetent bestyrelsesformand, som tog en række dårlige beslutninger.

Efter mange trakasserier måtte Agersø Havbrug lukke, og produktionen lå brak i nogle år. Heldigvis blev tilladelsen til fodring og udledning af kvælstof og fosfor opretholdt. Omkring 2003 blev anlægget opkøbt af AquaPri koncernen, som lige siden har drevet havbruget dygtigt og lønsomt.

AquaPri er et af de hæderkronede danske akvakulturfirmaer med rødder i Limfjords Østerskompagniet og med stor viden om ål og åleeksport. AquaPri producerer nu ørreder af alle størrelser, både med og uden rogn, og har også været pionerer med produktion af sandart i et såkaldt RAS-anlæg (Recirculating Aquaculture System).

DALLE 3 om AquaPri

Opdræt af store ørreder i havbrug er en af de mest ressourceeffektive former for opdræt af animalske fødevarer. Det ville være en stor fordel for miljø, klima, natur og økonomi, hvis der blev produceret mange flere ørreder i Danmark, da disse ørreder ville erstatte andre typer animalske produkter med et højere aftryk på miljø mm. Desværre er det ikke lykkedes for os akvakulturrister at overbevise politikerne om, hvor god en idé havbrug er. Men vi håber da stadigvæk, at det kan lykkes, så der bliver job til mange flere dygtige fiskermestre som Karsten Carlsen.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.