Opdatering, indlægget er bragt på Norsk her: Arven etter Billund Aquaculture (ilaks.no)

I den internationale akvakulturbranche har vi med bestyrtelse erfaret, at Billund Aquaculture har måttet indgive konkursbegæring.

Årsagen til konkursen siges at være en række omstridte projekter, som har kostet virksomheden mere, end den kunne bære, og dermed gjort det umuligt for den at fortsætte sin drift.

Her er en udtalelse fra virksomhedens administrerende direktør Kristoffer Lund:

Desværre har detr været for mange udfordringer fra tidligere drift, som gjorde det vanskeligt at finde tilstrækkelig kapital til yderligere drift

DALLE 3, et sørgmodig og medfølende billede af en god virksomhed der kom i uføre

Billund Aquaculture A/S (BA) har i mange år været et flagskib inden for den danske akvakulturanlægsindustri og har leveret mange fine anlæg til forskellige fiskearter og til mange lande.

Jeg lærte de driftige og dygtige stiftere af virksomheden, brødrene Sørensen (Oluf & Christian), at kende allerede i 1980’erne, hvor jeg, sammen med andre gode kræfter, arbejdede på Dansk Akvakultur Institut med at udvikle åleopdræt i Danmark. Vi blev finansieret af Dansk Shell for at udvikle en teknik til at dyrke ål uden at bruge for meget vand. Dengang var det for at spare på varmen; i dag handler det mere om at spare vand og undgå udledning af for mange næringsstoffer. Det er en historie, jeg vil fortælle mere om en anden gang. Dette arbejde blev begyndelsen på udviklingen af de såkaldte recirkulerede akvakultursystemer (RAS).

Brødrene Sørensen startede med at etablere et åleanlæg og blev derefter aktive med at bruge deres produktionskapacitet til at levere yngel til de mange nye opdrættere, der dukkede op på det tidspunkt. Derfor var det også nærliggende, at de snart begyndte at levere opdrætsudstyr til de nye åleopdrættere.

Stifterne var opmærksomme forretningsfolk, og de indså allerede dengang, at det ikke ville være muligt at skabe en stor virksomhed alene på at levere opdrætsudstyr til åleanlæg. Åleopdræt har den indbyggede flaskehals, at man stadigvæk ikke kan fremavle åleyngel kunstigt, og derfor er der nødvendigvis en øvre grænse for, hvor mange ål der kan produceres.

Heldigvis kan den udviklede teknologi bruges til mange andre fiskearter end ål. Det traf sig så heldigt, at der netop i den periode var en rivende udvikling inden for lakseopdræt i havbrug i Norge. Denne udvikling krævede en stor tilførsel af såkaldte smolt, altså små laks, som kunne vokse sig store i havbrugene. At producere smolt på land er ikke så nemt, som man måske skulle tro, for det kræver det helt rigtige vand i den helt rigtige kvalitet. Derfor blev det nærliggende at undersøge mulighederne for at producere smolt i recirkulerede systemer.

Det viste sig at være meget fordelagtigt. For det første kunne man spare en masse vand ved at recirkulere det. For det andet kunne man gennem hele forløbet sikre de små laks den helt rigtige temperatur og vandkvalitet, så de kunne vokse bedst muligt og samtidig blive sunde og robuste fisk, når de skulle udsættes i havbrug. Selvom det er omkostningsfuldt at recirkulere vandet både i form af det anlæg, der skal bygges, og det udstyr, der skal bruges, så er lakse-smolt en så værdifuld vare, at det uden videre kunne bære de forøgede omkostninger.

BA, sammen med andre dygtige danske anlægsleverandører, kom med på markedet for levering til dette stærkt stigende marked. Derudover kunne teknologien også bruges til andre fiskearter af høj værdi, for eksempel sandart, kingfish, barramundi, og ikke mindst til opdræt af sættefisk. I Danmark anvender mange af de anlæg, der producerer ørredsættefisk til danske havbrug RAS teknologi i en mere eller mindre intens grad.

Alt i alt har Billund Aquaculture gennem mange år været en succesfuld forretning. Men som nævnt tidligere, stødte virksomheden desværre på nogle særlige udfordringer, som har ført til, at eventyret nu er forbi.

Ihvorvel BA ikke fik succes med selve forretningen efterlader virksomheden en opløftende arv af dristig innovation og dygtige medarbejdere. En af disse er Bjarne H. Olsen, som arbejdede oprindeligt med åleopdræt på Dansk Akvakultur Institut. Han fik tilbudt et rigtig godt job hos Billund Aquaculture og var med til at sikre den høje faglige kvalitet i virksomhedens arbejde.

Jeg er ikke i tvivl om. at den store indsamlede know-how i Billund Aquaculture og de mange dygtige medarbejdere fortsat vil medvirke til en positiv udvikling af vores fornemme akvakulturerhverv og ønsker alt godt for denne fremtid.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.