Det er svært at finde nogen begivenheder, der er mere ulykkelige i en families liv end at opleve at ens hustru eller ens mor dør i barselsseng.

For de fleste danskere er den mest kendte mor, der er død i barselsseng dronning Dagmar, der døde i 1213, da hun fødte sit andet barn: Dronning Dagmar – Wikipedia, den frie encyklopædi

Mit liv blev præget af en sådan sørgelig begivenhed, da min mor, Karla døde under min fødsel, og det var naturligvis et voldsomt chok for mine 3 storesøstre og jeg fik jo aldrig lært en mor at kende, som alle omtaler som smuk, klog og kærlig.

Derfor er det et af de mest ubegribelige goder ved den moderne udvikling, at vi har reduceret mødredødeligheden fra et ret højt niveau på cirka 1.000 per 100.000 fødsler ned til næsten nul (nul eller en om året!) i dag i Danmark.

Her er en kurve som jeg har skaffet frem med et startpunkt i 1700 fra denne kilde: Børnedødelighed (natmus.dk)

Og derefter fra Danmarks Statistik og dennes statistiske årbøger. Det har ikke været helt simpelt, da de gamle statistiske årbøger kun har tal for mødredødelighed i byer og ikke ude på landet, men jeg har så korrigeret for, hvor høj urbaniseringsgraden var i de forskellige årstal. (i det sene 1800 tal var den under 30 %, nu er den 88 %)

DALLE 3 Mødredødelighed i Danmark

Bemærk, at på den tid jeg blev født i 1946 var mødredødeligheden stadigvæk alt for høj. Man vidste bare ikke så meget den gang, som vi ved nu, og havde ikke den medicinske formåen, som vi nu tager for givet.

 

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Comments are closed.