Den 10. oktober 2011 havde jeg lejlighed til at debattere med John Holten-Andersen på et møde i CEPOS med titlen Vækst eller modvækst? I bogen Modvækst. Opgør med et dogme mener 14 bidragsydere, at vi skal have en anden slags vækst end den økonomiske og materielle, og at livsværdier som natur, livskvalitet, nærvær, fællesskab, omsorg, solidaritet skal prioriteres højere. De mener, vi skal vriste os fri af den vækst-filosofi, som har præget udviklingen i de seneste 100 år, og som totalt dominerer den offentlige debat.

Det mener jeg ikke. Vi har langt fra overskredet grænserne for bæredygtighed på jordkloden. Klima-problemet er overvurderet, og de fossile brændstoffer bliver ikke brugt så hurtigt op, som ofte antaget. Vækst og velstand er en forudsætning for, at vi kan gøre noget for miljøet. Hør bl.a. hvorfor vindmøller er en dårlig idé, og hvorfor vi med fordel kan spise flere rodfrugter.

Se debatten her. Lydkvaliteten er generelt ret ringe, og John Holten-Andersens indledning er desværre udgået i CEPOS’ video. John kommer på igen ca. 25 min. inde.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

One Comment

  1. Pingback: Dahl-Madsen » CEPOS-møde

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.