Dette er et gæsteindlæg af Thomas Petersen, der er bragt som

Dokumentaren er efterfølgende blevet kritiseret fra mange af dem der er medvirkende for dens mange fejl, overdrivelser o.s.v. ikke ulig Cowspiracy blev efter den skabte ravage tilbage i 2014.

For mange ændrer det ikke på at de grundlæggende føler at mennesket er dårlige for planeten og at vi er skyld i udryddelse af naturen og mange arter.

Det er svært at argumentere imod følelser så det vil jeg lade være med. Jeg vil derimod prøve at levere et andet perspektiv der måske kan hjælpe med at forstå menneskets og dets påvirkning af naturen på en anden mere positiv måde der i sidste ende ikke er så forfærdelig som det kan virke nogle gange.

Det har ihvertilfælde hjulpet mig med at være meget mere positiv overfor mennesket og planetens og naturens fremtid på trods af vores konstante indvirkning gennem eksternaliteter, positive som negative.

Here goes

99.9% af alle arter der nogensinde har eksisteret er idag uddøde. Jorden har været igennem noget der ligner 5 masseudryddelses events længe før mennesket kom til. Grunden til at de er uddøde er fordi de ikke kunne tilpasse sig det miljø de var i eller at de blev ofre for supervulkanudbrud, asteroider, naturlige klimaforandringer o.s.v.

De havde med andre ord ikke evnen til at håndtere de eksistentielle problemer de stødte ind og blev derfor ofret på evolutionens alter. Naturen gør ingen undtagelser.

Vi mennesker er anderledes. I hundreder tusinder af år har vi levet på naturens og klimaets præmisser uden at have nogen mulighed for at gøre noget ved det og kun lige med nød og næppe overlevet. Langt den største del af vores eksistens overlevede vi kun lige. Hvis en høst var dårlig sultede vi, hvis vi fik en infektion døde vi, hvis kvinder fødte børn var sandsynligheden høj for at nogen af dem døde. Livet var hårdt for alle, ung som gammel, mand som kvinde, bonde som soldat.

Alt dette ændrede sig de sidste 300 år og særligt efter den industrielle revolution har vi været i stand til i stigende grad at få kontrol over naturen på en måde der gør at vi kan nu leve steder der før var umulige, producere nok mad til verdens befolkning selvom vi er 4 gange så mange som for dengang hvor de fleste dårligt havde mad og sultede.
Vi transporterer vand ind til storbyer så vi kan bo flere og flere på et mindre område, transporterer affald ud af byen så vi ikke bliver syge. Vi kommunikerer, udvikler vacciner, bygger større og større bygninger, transformerer landbrug og havene gennem aquafarming, bygger rumstationer, udforsker Mars og jeg kunne blive ved.

Det har vi primært gjort gennem transformering af vores omgivelser til ressourcer men denne transformation kræver energi, rigtigt meget energi. Jo mere energi vi har brugt jo rigere er vi blevet, jo mere tid har vi kunne bruge på andre ting end at sikre føde, jo længere lever vi, jo flere problemer kan vi løse og jo flere kan vi hive ud af fattigdom fordi vi er mere velstående. Der er med andre ord et direkte kausalt forhold mellem hvor meget energi vi bruger og hvor moderne og velstående vores samfund er blevet.

Men dette energiforbrug har ikke kun positive eksternaliteter som de ovennævnte. Det har også negative eksternaliteter bla. forurening som vi naturligvis skal gøre noget ved i den udstrækning den forekommer. Det kræver at vi producerer mere viden hvilket kræver mere vækst og mere velstand, så vi kan investere i nye løsninger til at løse de nye problemer vores løsninger skaber. Ressourcer er ikke noget vi bare finde og bruger det er noget vi skaber gennem denne viden.

Vi vil altid støde ind i problemer af eksistentiel karakter. Om det er en supernova tæt på, pandemier, asteroider, vulkanudbrud, naturlig klimaforandring og alle mulige andre ting vi ikke engang kan forstille os endnu. Vi kan ikke undgå dem. Moder natur giver os ikke nogen pause. I sidste ende vil solen svulme op og konsumere hele solsystemet. Hver dag kan være vores sidste men hver dag er også vores mulighed for at udvikle ny viden der kan løse de problemer vi støder på. Det er hvad der adskiller os fra de 99.9% af alle uddøde og nulevende arter. Vi kan være undtagelser der bekræfter reglen.

Derfor er vores bedste håb at blive ved med at udvikle vores viden og i så vidt mulig omfang generalisere den så vi forhåbentligt bedre kan håndtere fremtidige problemer.

Det kræver at vi fortsætter med at transformere naturen, vækste økonomien og skabe velstand inklusiv at finde på mere effektive former for energi som eksempelvis fusion eller Thorium men også ved at forbruge den energi vi har til rådighed som motor for at komme derhen. Viden der i sidste ende kan bruges til at transformere vores solsystem og hvem ved måske en dag besøge fjerne planeter eller transformere dem til beboelige planeter for os. Alt dette ved hjælp af viden, sammen form for viden vi bruger til at transformere den planet vi bor på lige nu.

Alternativet er at vi ender som de 99.9% af alle jordens arter der idag ikke findes mere, fordi de ikke var i stand til at skabe viden, konvertere naturen så den blev mere sikker, skabe vækst og fortsætte med at opbygge mere af den viden der gør os i bedre stand til at håndtere de farer der altid lurer.

Der er ingen garantier for at vi klarer den. Sandsynligheden for at vi fejler er ekstrem stor. Men vi har en chance der er bedre end nogen andre før os.

Den chance ville blive forringet hvis vi begynder at tvivle på at vi gør det rigtige, begynder at tvivle på at vækst er godt, begynder at tro at det er forkert at transformere vores omgivelser for at gøre livet mere sikkert og bedre for os, forsøger at introducere energiløsninger der gør energi dyrere og derved velstand og ny viden sværere.

Vi har ikke noget valg hvis vi vil overleve i det lange løb. Naturen gav os ikke et venligt og sikkert miljø vi valgte at gøre usikkert. Den gav os et usikkert og farligt miljø vi har gjort mere sikkert gennem brug af energi og viden.
Der findes ikke mangel på ressourcer, kun mangel på viden.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.