Min gode lærer i Anvendt Matematik fra DTU, professor John Villadsen, er død. Her er link til hans nekrolog.

John Villadsen, grafik: DTU

John Villadsen er den af DTU’s lærere, der har haft suverænt størst betydning for mit karriereforløb. Han var en meget dygtig underviser og jeg kunne med det samme lide anvendt matematik. Hvor man i stedet for analytiske metoder og møjsommelig løsning af 4 ligninger med 4 ubekendte med matrixoperationer kunne bruge numeriske løsninger og ligefrem gætte sig til resultatet.

Jeg var så heldig, at få en rigtig god karakter i faget, og var derfor godt motiveret, da min første (og bedste) chef og gode ven, Palle Schjødtz, kom stikkende med en artikel om matematisk modellering af vandkvalitet i floder (en af Robert Thomanns tidlige artikler fra begyndelsen af 1970’erne – Thomann havde jeg den glæde at møde i Columbia, hvor vi drøftede mulighederne for at modeller Cartagena bugten), og spurgte om vi på det daværende Vandkvalitetsinstitut, VKI, kunne lave sådan noget.

Det mente jeg med ungdommeligt gå-på-mod, at vi sagtens kunne klare, og det førte til at matematisk modellering nu er et uundværligt redskab i vandmiljøforvaltningen i mange lande, og at DHI, som fusionerede med VKI i 1999 nu er et suverænt førende internationalt institut inden for fagområdet matematisk modellering af akvatiske økosystemer.

Det har ligeledes medført, at jeg føler mig på sikker grund, når jeg nu kritiserer IPCC’s anvendelse af klimamodeller, hvoraf hovedparten regner (alt for) varmt.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.