Gennembrud undervejs for fremtidens små, sikre atomkraftværker.  Polen satser stort, men også Estland vil have dem.

Gæsteindlæg af Kaj Mieritz, journalist, kajmiz@gmail.com

Den 23. september underskrev den polske kobber-producent, KGHM Polska Miedz, en aftale om at købe fire små atomkraft-værker, som fra 2029 skal forsyne virksomheden med strøm og erstatte de kulkraftværker, som leverer strømmen i øjeblikket.   Den amerikanske virksomhed, NuScale fra Oregon, skal levere kraftværkerne – og aftalen er et gennembrud:  Det er første gang, en privat, børsnoteret virksomhed køber et atomkraft-anlæg.

By Krzychu6 – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8259933

Det kan den, fordi den nye generation atomkraftværker, er små, billige og sikre. De kan produceres på samlebånd, og transporteres fra produktionsstedet til det sted, de skal arbejde.  Man kan bygge flere af de små moduler sammen, så man kan få den strøm-mængde, man ønsker.  Og dermed bidrager virksomheden til ønsket om at etablere energi,  som ikke udleder CO2.

Den 23. september underskrev NuScale en anden aftale – et såkaldt Memorandum of Understanding – med en anden polsk aktør, UNIMOT, en multi-energi capital gruppe, som en involveret i store dele af den polske energisektor.  Partnerne vil undersøge muligheden for at installere de små atom-reaktorer  i de eksisterende kraftværker og dermed ertattte kullene som energikilde.

Også i Estland planlægger man med at etablere atomkraft – og planen går ud på at et lille reaktor skal være klar til et producere strøm om ti år.  Man har udpeget stedet, hvor værket skal ligge: 100 kilometer øst for Talinn ved den Finske Bugt.  Ifølge en rapport i estisk tv planlægger esterne at bringe en række producenter af små reaktorer i spil.  Det er foruden NuScale virksomheden Ultra Safe Nuclear fra USA , amerikansk- japanske GE Hitachi og britiske Rolls Royce.

Der arbejdes mange steder i verden på ideen om at gøre atomkraft-værkerne små og billige.  Flere steder med en anden teknologi end den traditionelle model, hvor man køler fissionsprocessen med vand.  Man arbejder i stedet med en smeltet salt reaktor, hvor atomerne spaltes i en masse af flydende salt – opvarmet til ca. 700 grader.  Man arbejder også flere steder på at bruge thorium som brænstof i stedet for uran. Thorium findes mange steder i rigelige mængder, men kan kun bruges som fissions-materiale hvis det “sættes i gang” af en lille mængde beriget uran. Den kan man til gengæld skaffe billigt fra affalds-depoterne med brugt radioaktivt materiale.   Alle bestræbelser går ud på at gøre værkerne så sikre som muligt. I NuScales værk er indbygget et sikkerhedssystem, der betyder,at ekstra køling går i gang ved uregelmæssighed,  uden at en operatør først skal gribe ind. Hvis der sker uregelmæssgheder i en smeltet salt reaktor, forsvinder en prop i bunden af reaktoren, så den smeltede salt løber ud og størkner.

Netop i disse dage forventes kineserne at igangsætte den første forsøgsreaktor med en smeltet salt og thorium som brændstof.  Efter planerne skulle forsøgreaktoren i byen Wuwei  være færdig i slutningen af august i år, så forsøget kunne gå  i gang. Om det er sket, ved vi ikke – kineserne er meget tilbegeholdne med oplysninger. Vi ved kun, at projektet har været undervejs siden 2011 – og at  outputtet fra reaktoren kun forventes at blive 2 megawatt. Det  dækker kun forbruget i 1000 husholdninger. Men hvis forsøget virker, står Kina på spring til at bygge en 373 megawatt reaktor inden 2030, som kan levere strøm til hunderdetusinder af husholdninger.

Kina har i øjeblikket over 50 letvands atomreaktorer kørende  og investerer i alle former for energiproduktion, også i kulkraftværker.

Selvom Folketinget i 1985 besluttede at “atomkraft ikke skal indgå i Danmarks energiplanlægning” har vi to start-up virksomheder herhjemme, som arbejder på at udvikle en smeltet salt reaktor, Seaborg Technologies og Copenhagen Atomics.   De støttes af private investorer, som tror, at projekterne kan udvikles til gode forretninger, selv om kraftværkerne næppe bliver etableret  i Danmark. 

Men lige så den anden side af Østersøen er der tilsyneladende gode muligheder.

Kilder:

https://newsroom.nuscalepower.com/press-releases/news-details/2021/NuScale-Power-Signs-Memorandum-of-Understanding-with-KGHM-and-PBE-to-Explore-SMR-Deployment-in-Poland/default.aspx?utm_source=nuscalepower&utm_medium=web&utm_campaign=default-hero-1

https://newsroom.nuscalepower.com/press-releases/news-details/2021/NuScale-Power-Signs-Memorandum-of-Understanding-with-Getka-and-UNIMOT-to-Explore-SMR-Deployment-in-Poland/default.aspx?utm_source=nuscalepower&utm_medium=web&utm_campaign=default-hero-2

https://www.nature.com/articles/d41586-021-02459-w

Estonia plans to build Europe’s first small scale nuclear reactor

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.