Gæsteindlæg af Karsten Skjalm, bragt på Facebook

Som jeg varmt anbefaler at følge på FB, da hans analyser er langt mere indsigtsfulde, detaljerede og nøjagtige end det skodarbejde vi ser fra de traditionelle danske medier.

Bemærkelsesværdig kritik på russisk tv af Kremls propaganda og trusler mod finland

Jeg har valgt denne overskrift for dag 83, fordi den er den mest bemærkelsesværdige. Kreml har igennem hele krigen hævdet, at går efter planen. Men i mandags deltog den russiske militærekspert Mikhail Khodaryonok i en paneldebat på russisk tv, Khodaryonok, som er en af fremtrædende milbloggere, som har hundredtusindvis af læsere i Rusland, kom med en voldsom kritik af Kremls Propaganda, sagde, at Kremls trusler mod Finland er latterlige, og roste endda ukrainerne for deres høje moral. Det skal erindres, at Putin kalder ukrainerne for nazister.

Jeg gætter på, at Khodaryonok bliver fængslet for sine udtalelser, eftersom Kreml slår hårdt ned på den slags. Det kan give op til 15 års fængsel at kritisere Putins ’særlige operation’ i Ukraine.I debatten forsøgtes Khodaryonok afbrudt enkelte gange, hvilket er normalt i tv-debatter, også herhjemme men uden at nogen greb ind.

Han sagde bl.a.“ Nogle gange spredes oplysninger om moralske og psykologiske sammenbrud blandt de ukrainske styrker. Det er falsk.

De siges at være tæt på en form for moralsk krise. Alt det er mildt sagt forkert”.“- Den største mangel i vores militærpolitiske situation er trods alt, at vi på en måde er i fuldstændig geopolitisk isolation. Og at, uanset hvor meget vi hader at indrømme det, så er næsten hele verden imod os.”“Lad være med at true Finland med missiler. Det lyder bare latterligt”

At Khodaryonok har et så stort indblik, hvad der ikke blot foregår på slagmarkerne, herunder ukrainernes tårnhøje moral og også i fx den Lend & Lease-aftale, som den amerikanske kongres har vedtaget, og som giver Biden-administrationen mulighed for at blive ved med at forsyne med en endeløs strøm våbenforsyninger, viser, at Putin ikke har været i stand til at slå et digitalt jerntæppe helt ned. Men det skyldes jo, at de russiske militærbloggere, nyder stor respekt. Som oftest er de pro-kreml, men ikke i dette tilfælde.

Det må være kommet bag på Kreml, selvom Putin ellers har haft rigeligt tid til at stoppe det. Kritikken startede for nogle dage siden og så eskalerede den, og kulminerede i TV-debatten. Den blev set af millioner af russere.Klippet fra TV-debatten kan ses i det indlejrede link. (engelske undertekster):

Khodaryonoks udtalelser afspejler den voksende kritik, som ISW har berettet om i de seneste dage. Men den bredte sig faktisk også til det russiske parlament, Dumaen, hvor Viktor Sobolev fra det kommunistiske parti, sagde, at han var overrasket over manglen på nogen betydelige sejre i Donbas.På slagmarkerne gjorde (de russiske styrker igen ingen fremskridt, bortset fra at de ukrainske soldater på Azovstal-værket, overgav sig på den betingelse, at de bliver frigivet til Ukraine. De russiske gjorde små fremskridt i Ukraine, og de ukrainske styrker fortsatte deres offensiv nordøst for Kharkiv. Jeg har ikke vedhæftet nogle kort idag, eftersom fronterne er statiske.

I Luhansk gjorde russiske styrker ingen fremskridt, men fortsatte med at sikre deres stillinger omking Izyum.Russiske styrker gennemførte også en række mislykkede landangreb i det vestlige Donetsk Oblast den 17. maj. Den ukrainske generalstab rapporterede, at russiske styrker uden held forsøgte at erobre et segment af N20-motorvejen til Slovyansk øst for Avdiivka. De russiske styrker forsøgte også efter sigende at rykke frem i mod nogle landsbyer øst for Avdiivka, men opnåede heller ingen fremgang der.

I Mariupol har de ukrainske soldater på Azovstal omsider overgivet sig, men på den betingelse, at de bliver overflyttet til ukrainsk kontrolleret territorium. De befinder sig sandsynligvis et sted nær Donetsk. Der har ikke været nogen fangeudveksling, hvilket modsiger påstanden i mit opslag igår. Og russerne har afvist Zelenskys forslag om en fangeudveksling. Tværtimod. Kreml betragter Azov-bataljonen som en nazistisk terrorganisation, hvilket kan give dødstraf i den russiske højesteret.

Ukrainske styrker fortsatte deres offensiv nordøst for Kharkiv, men blev bremset. De russiske styrker forsøger at sikre, at de ukrainske styrker ikke når frem til landforbindelseslinjer til Izyum.

I den sydlige akse gennemførte de russiske styrker ingen militære operationer d. 17.maj. Det russiske forsvarsministerium berettede om, at de russiske styrker forhindrede en storstilet ukrainsk modoffensiv ca, 30 km vest for Donetsk og Dnipropetrovsk oblasterne, men ISW kan ikke bekræfte denne påstand.

Russiske styrker fortsatte med at affyre missil- og luftangreb på Odesa og Mykolaiv oblasterne i et forsøg på at forstyrre transportinfrastrukturen i regionen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.