Nogen af de store spillere inden for lakseopdræt bevæger sig ud på det åbne hav.

Det er en god ide. Vandet er godt og stabilt. Ingen problemer med vandmiljøet, da udslippet fra opdrættet er helt marginalt i forhold til de naturlige stofstrømme. Tværtimod skabe næringstilførslen liv i overfladen af de næringsbegrænsede åbne have. Og der overvældende rigelig plads til udvidelse af produktionen, så den kan følge med selv et meget stærkt voksende marked for store laksefisk.

Naturligvis er der en ulempe med væsentligt højere anlægsomkostninger for at kunne holde til de stærke storme og store bølger på det åbne hav. Til gengæld er driftsomkostningerne til at forsyne fiskene med frisk og iltrigt vand minimale og kommer fra vedvarende energi i form af bølger os strøm.

Her er et ChatGPT resume af en artikel fra I-laks, som giver en status for Salmar & Akers fremgang på området.

Bemærk at den sværeste forhindring for udviklingen er ikke naturen, men bureaukrati og skatter.

Artiklen handler om SalMar Aker Ocean, et joint venture mellem SalMar og Aker, der er klar til at tage lakseopdræt til havs. Ifølge Trine Sæther Romuld, finansdirektør i SalMar Aker Ocean, er offshore opdræt vejen frem og kan udvikles ikke kun i Norge, men også i andre lande. Dog er der to flaskehalse for udviklingen af offshore lakseopdræt: rammebetingelser og skat.

Sæther Romuld håber på et nyt rammeforløb inden udgangen af året og en neutral skatteordning, som ikke påvirker investeringsbeslutninger. SalMar Aker Ocean er allerede i gang med deres første rig, “Ocean Farm 1”, der er på vej til Frohavet, Håbranden. De har allerede slagtet to generationer fisk fra denne rig og har opnået opmuntrende biologiske resultater for offshore-fisken, hvor laksen er vokset på et år til en gennemsnitsvægt på 5,39 kilo.

Sæther Romuld påpeger, at den faktiske vækst var bedre end forventet, og de havde ikke behov for lusebehandling, hvilket er en stor fordel for produktionsomkostningerne. De har en “frontrunner-position” og ser en række områder for forbedring såsom netvask, foderkamera, “fish in/out”, iltning og sensorer.

SalMar Aker Oceans strategi er at vinde erfaring fra offshore opdræt for at “de-riske offshore-projekter”. De har otte udviklingskonsessioner og forventer at have en lokalitet klar inden nogle måneder. Når denne lokalitet er klar, og de har et rammeforløb og en acceptabel skatteordning, kan SalMar Aker Ocean træffe investeringsbeslutning for deres anden rig. Tegningerne er allerede klar.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.