I trofaste følgere af min blog ved at jeg efter bedste evne forsøger at basere mine synspunkter om og holdninger til verdens gang på observationer fra virkeligheden. Især lægger jeg vægt på lange tidsserier, som sætter tingene i perspektiv, så man undgår Nutidsforvridning: Tendensen til overdrevent at prioritere nuværende begivenheder og oplevelser på bekostning af en afbalanceret vurdering af fortidige erfaringer og fremtidige konsekvenser eller med Carl Plougs ord: at bruge for meget af sin tid til “at skære hakkelse i døgnets rejsestald”.

Der er mange gode ressourcer på nettet, hvor man kan finde den slags data. Især kan jeg anbefale: Max Rosers: Our World in Data, som jeg bruger flittigt.

Det er nu ikke altid så ligetil at finde lange tidsserier blandt andet for Danmark. Ganske vist har vi et fortrinligt organ, der hedder Danmarks Statistik som vedligeholder disse lange tidsserier. Men i deres “visdom” har de valgt ikke at gøre dem nemt tilgængelige. Det skyldes, at DST – forståeligt nok – er nogen talnørder, som jævnligt ændrer lidt på deres måder at opgøre data på. Det medfører at de ældre data ikke helt præcist kan lægges sammen med de nye tal. Og så har man valgt ikke at gøre dem tilgængelige i stedet for blot at tage de nødvendige forbehold.

Der er usikkerhed på alle opgørelse, og jo længere man går tilbage, jo større er usikkerhed. Og sådan er det. Men det er i mange tilfælde uden betydning for det perspektiv man vil fremlægge.

I denne situation har jeg valgt at oprette en hjemmeside der hedder Danmark i Tal, hvor jeg hen ad vejen vil placere så mange data, som jeg kan overkomme. Og en gang om året vil jeg lægge de nyeste tal på. Og hvis jeg orker det vil jeg også komme med nogen bud på fremtiden.

Nu er der foreløbig lagt tre tidsserier ind:

Om befolkning, om levetid, og om BNP/indbygger

Her et grafen for levetiden i Danmark, som jo har udviklet sig og stadig udvikler sig meget fornemt.

I der holder mit nyhedsbrev vil få at vide, når der er kommet nye data på siden.

Jeg vil også appellere til jer om at hjælpe mig med at finde interessante lange danske tidsserier

Tilmeld dig nyhedsbrevet

2 Comments

  1. Lars Oxfeldt Mortensen says:

    Hej Karl Iver, Prisværdigt initiativ:
    Kunne være sjovt at se et gennemsnit for vandstandsstigningen omkring Danmark/ København. de sidste par hundrede år. Det er jos svært at se katastroferne, men rart med en anskuelig henvisning.

    Ligeledes en graf for nedbør, antallet af storme, stormflod, oversvømmelser osv.
    Der er jo nærmest ugenligt at man skal høre på hvor slemt det står til med vejret i Danmark, uden at kunne henvise til historiske fakta der kan tilbagevise det meste sludder.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.