Min familie og jeg har haft fornøjelsen af at besøge Omø Tang og tale med Helene Gerup, lederen af projektet (og øens kirkesanger og ejer af Økofeen).
Helene fortalte levende om den fascinerende og til tider frustrerende proces med at håndtere virksomheden. Hun beskrev, hvordan man går ud i de klare, rene kystvande omkring Omø for at plukke tang, som derefter bliver tørret indendørs.
Når tangen er tilstrækkeligt tør, bliver den granuleret ved hjælp af en blender. Under denne proces bruger Helene åndedrætsværn, da de små tangpartikler kan være ubehagelige at indånde.
Her er eksempel på slutprodukter som findelt blæretang og sukkertang som vi købte med hjem for at bruge i madlavningen:
Vi diskuterede også de udfordringer, virksomheden står overfor. Det er svært at få folk til at spise tang, selvom tang er sundt og rigt på næringsstoffer og mineraler. Der er også grænser for hvor meget tang mennesker og andre landdyr kan spise. Selvom tang er næringsrigt og har mange sundhedsfordele i moderate mængder, kan dets komplekse sammensætning udgøre en risiko ved overdreven indtagelse.
Helene’s dedikation til tangproduktion er inspirerende, og vi håber, at flere vil få øjnene op for de mange fordele ved at inkludere tang i deres kost.
Om Omø Tang
Omø Tang F.m.b.a. er en virksomhed, der fokuserer på håndhøstet og lufttørret tang fra Omø. Virksomheden tilbyder en række tangprodukter, som er rige på næringsstoffer og mineraler, og som kan bruges til både madlavning især som smagsforstærker og som kosttilskud. Virksomheden lægger stor vægt på bæredygtighed og kvalitet i deres produktionsprocesser, og arbejder aktivt på at fremme tang som en sund og velsmagende ingrediens.
For mere information, besøg Omø Tang’s hjemmeside.
Min kommentar
Det er herligt, at nogen forsøger at skabe en levevej, der baserer sig på små øers ressourcer. Men ærgerligt at de overbureaukratiske regler – især for små fødevarevirksomheder -gør det meget dyrt og besværligt.