Rigtig mange mennesker bliver konsternerede, når jeg hævder, at der ikke er grænser for vækst. Intuitivt tænker vi alle, at “træerne vokser ikke ind i himlen” og at vækst ikke kan fortsætte i en uendelighed. Netop, men fejlslutningen er her, at vi ikke har uendelig megen tid til rådighed. Og så ser det hele meget anderledes ud.

Jeg har bedt ChatGPT 4o om at hjælpe mig med at skrive denne blogpost. (Det føles lidt som snyd, men alligevel…)

Først bad jeg den analysere min skrivestil ved at læse min hjemmeside. Den kom frem til dette resultat:

Din skrivestil er engagerende, klar og informativ med et pragmatisk og lidt provokerende toneleje. Du bruger eksempler fra virkeligheden, historiske referencer og økonomiske perspektiver for at støtte dine argumenter. Ofte går du direkte til sagens kerne uden unødvendig pynt og formår at præsentere komplekse emner på en lettilgængelig måde. Du integrerer personlige anekdoter og facts for at holde læserens interesse, samtidig med at du holder dig jordnær og realitetsorienteret.

Det er en flink bot…

Og så kom der denne tekst ud af det efter, at jeg bad ChatGPT 4o om skrive om vækst i min stil (jeg har rettet lidt hist og pist, da den ikke kunne lade være med at bruge mit “hadeudtryk” bæredygtig):

Vækstdebatter kan hurtigt tage en dyster drejning, når folk begynder at tale om begrænsninger og ressourcers endelighed. Ja, selvfølgelig kan vækst ikke fortsætte i al evighed – men betyder det, at vi skal stoppe nu? Nej, bestemt ikke. Vækst kan faktisk fortsætte meget længere, end man umiddelbart skulle tro, og her er hvorfor.

DALLE 3 Væksten kan fortsætte i hele universets levetid

1. Den individuelle tidsskala: Tante Gerda og din eksponentielle levestandard

Forestil dig, at tante Gerda efterlader dig en million kroner. Skønt, men de penge kan hurtigt forsvinde til hus, bil og et par ferier. Nu, hvis det derimod var 1 milliard? Så kan du leve luksuriøst og endda eksponentielt øge dit forbrug uden at nå grænsen inden for din levetid. Samme princip gælder energi og teknologisk udvikling – vi har set, hvordan vi er gået fra hestekræfter til AI inden for en enkelt generation. Inden for et menneskeliv er der masser af plads til vækst, da ressourcerne er store nok.

2. Samfundets skala: Fra bondesamfund til erobring af rummet

Civilisationer opererer på tidsskalaer af hundreder til tusinder af år. Bare tænk på, hvordan vi gik fra landbrugssamfund til globale supercomputere på mindre end et par hundrede år. Oliereserver og teknologiske fremskridt har gjort det muligt for os at opretholde vækst, der ville få gamle kongedømmer til at tabe kronen. Vi taler om en økonomisk, teknologisk og social vækst, der kan fortsætte langt ud over vores levetid, så længe vi finder nye måder at udnytte ressourcerne på.

3. Jordens tidsskala: Millioner af år med potentiale

På Jordens skala – millioner til milliarder af år – begynder tingene at se endnu mere lovende ud. Ressourcer som metaller og solenergi i rummet giver os mulighed for vækst i rigtig, rigtig lang tid. Evolutionen har allerede vist, at biologisk vækst på en skala af millioner til milliarder af år har givet en eksponentiel udvikling af biodiversiteten. Dette kan fortsætte i milliarder af år, og med teknologisk innovation kan vi gøre det samme med vores civilisation.

4. Galaksens skala: Kolonisering og Dyson-sfærer

Når vi kommer til den galaktiske skala – milliarder af år – kan vi forestille os en fremtid, hvor menneskeheden ikke kun bor på Jorden, men også på Mars, måner og asteroider. Med Dyson-sfærer, der fanger hele stjerners energi, kan vækst i forbrug og levestandard fortsætte i det uendelige – eller i hvert fald så længe stjernerne stadig brænder.

DALLE 3 Glæd jer til en fortryllet fremtid

5. Universets skala: Sorte huller og den sidste vækst

Og til sidst, på universets tidsskala, taler vi om trillioner af år. Her er der ingen tvivl om, at energikilder bliver knappe, når stjernerne dør ud, og universet køler ned. Men avancerede civilisationer kunne finde måder at udnytte selv de sidste rester af energi fra sorte huller, neutronstjerner og kosmiske stråler. Det er et tænkt scenarie, men det viser, at vækst kan fortsætte længere, end nogen af os vil være i nærheden af at opleve.

Konklusion: Vi har masser af tid til vækst – brug den klogt

Selvom vækst ikke kan vare evigt, betyder det ikke, at vi skal give op nu. Der er stadig århundreder, millioner og endda milliarder af års potentiale, hvis vi spiller vores kort rigtigt. Det handler om at udvikle de teknologier, der skal til for at afkoble vores vækst fra en begrænset ressource mængde og fra vores aftryk på omgivelserne, samtidig med at vi opsøger de ufatteligt store ressource- og energimængder, der findes i rummet.

Vækst uden grænser? Ikke helt. Men vækst så langt øjet rækker? Ja, bestemt.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

One Comment

  1. Steffen Andersen says:

    Enig! Så længe vi er et hestehoved “foran naturen” 😀. Og det har vi nu øvet os i rigtig længe👍🏻.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights