Ved debatten om dansk fiskeopdræt på Axelborg, arrangeret af Dansk Akvakultur Producentorganisation, blev der fokuseret på potentialet for akvakultur som en klimavenlig metode til fødevareproduktion. Verdens bedste fødevarer deltog i arrangementet og har lavet dette fyldige referat: Politikere talte varmt om dansk fiskeopdræt – https://verdensbedstefodevarer.dk

Her er et ChatGPT resume af mødet:

Politikerne, herunder Rasmus Horn Langhoff (S), Carsten Bach (LA) og Erling Bonnesen (V), fremhævede fordelene ved fiskeopdræt som en løsning, der både reducerer klimabelastningen og understøtter lokal fødevareproduktion. Man diskuterede også udfordringer såsom regulering og politisk støtte. Kronborg betonede især vigtigheden af at inkludere akvakultur i den grønne trepartsaftale for at sikre sektorens fremtidige vækst og bæredygtighed.

Fra venstre ordstyrer, Lisa Walbom. Food Nation, Rasmus Horn Langhoff, MF (S), Carsten Bach, MF (LA). Steffen Andersen, VBF og Erling Bonnesen, MF (V).

Politikerne fremhævede, at Danmark allerede er i en stærk position med hensyn til bæredygtigt fiskeopdræt, og de argumenterede for nødvendigheden af at fjerne bureaukratiske hindringer, så sektoren kan vokse. Der blev lagt vægt på den politiske nødvendighed af at skabe gunstige forhold for producenterne, hvilket kunne hjælpe med at gøre dansk akvakultur til et forbillede internationalt. Akvakulturens rolle som en del af løsningen på klimaudfordringerne blev understreget ved dens lave CO2-aftryk sammenlignet med andre former for husdyrproduktion.

Der var også diskussioner om den eksisterende regulering, hvor både producenter og politikere var enige om, at der er brug for en bedre balance, så fiskeopdræt kan bidrage mere effektivt til fødevareforsyningen uden unødige administrative byrder. Endvidere blev det nævnt, hvordan en stærk støtte til sektoren kunne resultere i nye job og økonomisk vækst i de kystnære områder, hvor mange opdrætsanlæg findes.

Det var et gennemgående tema, at dansk fiskeopdræt har potentialet til at spille en central rolle i Danmarks ambitioner om at være en global leder inden for ressourceeffektive fødevarer. Politikerne ønskede at arbejde sammen med producenterne for at sikre, at akvakultur bliver en integreret del af de fremtidige politiske aftaler om en ressourceeffektiv fødevareproduktion.

Det danske kokkelandshold serverede godbidder fra Musholms produktion, og det blev fornemt suppleret med danske vine fra Røsnæs Vingård.

Mine betragtninger som mødedeltager

Det var dejligt at se, at det nu er gået op for alle politikere, der interesserer sig for området, at noget det bedste, der kan ske for dansk fødevareproduktion er, at de begrænsede ressourcer, der ligger i tilladelige påvirkninger af vandmiljøet og af udledning af CO2 allokeres hen til den sektor, som giver mest valuta for pengene.

Det der mangler nu er, at toppolitikerne tager sig sammen og giver tilladelse til, at der kan produceres lige så mange fisk i de danske farvande som der er råderum til, ca. 120.000 tons: Det moderne gennembrud – en kronik om havbrug i Politiken – Dahl-Madsen

DALLE 3 Flere havbrug er til stor glæde for fisk, forbrugere og politikere

Det burde være en smal sag for en flertalsregering at gennemføre et sådant projekt, da der jo kun er et lille højtråbende mindretal af uvidende og ubefæstede sjæle som stadigvæk har noget imod havbrug og lige så snart en politisk beslutning er gennemført vil balladen holde op, da hverken de nuværende eller komme havbrug generer nogen.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Comments are closed.

Verified by MonsterInsights