Det er ikke kun DR, der har problemer med at skelne mellem sandt og falsk om kryolit mm.. Det gælder desværre også for de fleste etablerede medier, især Politiken, der fører an. Avisen kender jo “sandheden” og bliver derfor meget ubehageligt overraskede, når de konfronteres med en virkelighed, der ikke passer med deres forudfattede meninger.
Hvis man har noget imod opdrættede fisk, er det meget nemt at få taletid i Politiken – det lykkedes forleden for en Thorkild Ellerbæk. Journalist: Tro dem ikke. De tilsidesætter hensyn til miljø og helbred for at kunne sælge lortelaksen

Her er erhvervets svar, som Politiken har bragt: Producent: Debatten om opdrættede fisk drukner i en bølge af misinformation og kække bemærkninger
Fra Niels Dalsgaard direktør og medejer af Musholm AS.
Det er fair, hvis man ikke bryder sig om opdrættet laks, hvad enten det skyldes smagen, produktionsformen eller et generelt fravalg af fisk og kød.
Men det er vigtigt, at diskussionen om, hvorfra vi skal få fremtidens fødevarer, foregår på et oplyst og troværdigt grundlag. Emnet er alt for vigtigt til hurtige påstande og kække bemærkninger.
Når man læser freelancejournalist Thorkild Ellerbæks ophidsede debatindlæg, virker det, som om han blander norsk lakseproduktion sammen med dansk ørredopdræt. Og da regnbueørreder og laks ikke kan krydses, kan jeg som det første afvise hans påstand om, at vi i Musholm DNA-forurener bestanden af vilde laks.
Laksen i danske vandløb var for 40 år siden næsten forsvundet og er fortsat en truet art. Den vilde bestand af laks, som vi nu har glæde af i den danske natur, stammer primært fra udsætning af opdrættede laks fra landbaserede anlæg, hvilket også styrker grundlaget for sportsfiskeriet.
En af de andre vildfarne påstande i Thorkild Ellerbæks debatindlæg er, at norske sundhedsmyndigheder skulle have advaret gravide imod at spise opdrættet laks. En påstand, der ligner en direkte usandhed eller i det mindste misinformation.
Vi har været i dialog med de norske sundhedsmyndigheder, Folkehelseinstituttet, der afviser Ellerbæks påstande. De skriver, at de aldrig har advaret mod opdrættet laks – og modsat Thorkild Ellerbæk har vi medsendt dokumentationen til Politiken.
Endelig må vi korrigere Ellerbæks antydning af, at politikerne deler tilladelser til udvidelse af fiskeopdræt ud til højre og venstre. Faktisk har ingen fungerende havbrug fået tilladelse til en eneste udvidelse af fiskeopdræt i havet i Danmark siden 2005 – og der er heller ikke givet tilladelser til nye anlæg siden 2006. Dette til trods for at skiftende danske regeringer i over 30 år har fremlagt politiske strategier og aftaler for udvikling af fiskeopdræt i havet.
Al fødevareproduktion – også fisk – har et miljø- og klimaaftryk. Det gælder, uanset om den fisk, vi spiser, kommer fra fiskeri i havet eller fra opdræt.
Ifølge FN er opdræt af fisk imidlertid en vigtig del af fremtidens fødevaresystem, fordi ansvarligt havbrug har en række miljø- og klimamæssige fordele sammenlignet med anden animalsk produktion. Opdrættede fisk har f.eks. et lavere CO₂-aftryk end både oksekød, lammekød og svinekød – og desuden har fisk en langt bedre foder-til-vækst-konvertering, hvilket reducerer miljøpåvirkningen.
Og som i så mange andre globale erhverv spiller fiskeopdrætterne i Danmark en vigtig rolle i at udvikle og udbrede innovative og bæredygtige løsninger. Den opgave påtager vi os gerne.
Hos Musholm A/S er vi således som den første marine akvakulturvirksomhed i verden blevet udvalgt af det internationalt anerkendte Science Based Targets for Nature (SBTN) til at udarbejde globale vejledninger, der skal inspirere til mere ansvarligt fiskeopdræt.
Fiskeopdræt kan altså rent faktisk udøves forsvarligt. Thorkild Ellerbæk, du er meget velkommen til at komme forbi og ved selvsyn se vores anlæg på Vestsjælland, hvor vi – i modsætning til hvad du skriver – opdrætter regnbueørreder, ikke laks.