Det er Langfredag. Traditionen byder, at man denne dag skal spæge sit kød – en god anledning til at tænke over det med kosten, kunne man mene. Men ét er voksne, som sagtens kan tåle at undvære animalske produkter en enkelt dag, noget ganske andet er små børn, hvis ernæringsbehov er alt for kritisk til at lade sig styre af politisk korrekthed eller højtidens skikke.
Alligevel har den politiske korrekthed i debatten om vegetarisk og vegansk kost til børn taget overhånd. Problemet med fejlernæring blandt små børn, der ikke får animalske produkter, fortjener langt større opmærksomhed, end det får. At det ikke ser værre ud på overfladen skyldes i høj grad, at mange forældre lyver for sig selv – og for omverdenen – om, hvad deres børn reelt får at spise.
Når idealisme bliver farlig
Der findes, desværre, flere anekdotiske eksempler på børn i Danmark, som har fået permanente hjerneskader, fordi de har levet på strenge vegetariske eller veganske diæter uden ordentlig supplementering med vitaminer som B12 og jern. Og lad os ikke være naive: Når sådanne historier ikke rammer medierne, er det nok fordi mange tilfælde håndteres diskret, uden opmærksomhed, af frygt for offentlig fordømmelse af familierne.
Forestil dig scenariet: Et lille barn sidder ved spisebordet, sultent og afmagret, men forældrene nægter at give det nærende kød, æg og mælk. Sundhedsplejersken er helt bevidst valgt fra, fordi familiens idealistiske opfattelse ikke tåler at blive udfordret. Barnet vokser ikke ordentligt, bliver sløvt og passivt, måske endda alvorligt sygt – alt sammen på grund af forældrenes velmente, men uoplyste ideologi.

Når politisk korrekthed trumfer fornuft
Den politiske korrekthed gør desværre, at myndighederne ofte går på listesko. Ingen ønsker at fremstå intolerante overfor den grønne bølge eller stigmatisere vegetarer og veganere. Resultatet? Vi taler sjældent klart og tydeligt om, hvor risikabelt det faktisk er at sætte små børn på en kost uden animalske produkter.
Hvor realistisk er en “velplanlagt” plantebaseret kost egentlig?
Lad os se sandheden i øjnene: At sammensætte en vegetarisk eller vegansk kost, der fuldt ud dækker et barns næringsbehov, kræver ekspertviden, penge og tid, som langt overstiger, hvad almindelige børnefamilier i praksis kan klare. En kostplan for små børn uden animalske produkter kræver konstant overvågning, nøje afmålt supplementering og adgang til dyre specialprodukter. Dette er hverken realistisk eller økonomisk overkommeligt for størstedelen af danske familier.
Når myndighederne skriver, at en “velplanlagt” vegetarisk kost kan være tilstrækkelig, overser de således, at de færreste familier har mulighed eller overskud til en sådan minutiøs planlægning. Resultatet bliver fejl og mangler – og i værste fald permanente skader på uskyldige børn.
Sandhed fremfor hensyn
På denne Langfredag, lad os droppe hensynet til politisk korrekthed og idealisme, når det handler om små børns sundhed. En kost med kød, æg og mælk er ikke et luksusvalg, men en nødvendighed for børns (og voksnes) trivsel og udvikling. Alt andet er selvbedrag og risikabel gambling med børnenes liv og fremtid.