Glædelig Jul & Godt Nytår fra familien Dahl-Madsen

To Euro or not to Euro? That’s the question. 2011 blev det første år i nyere tid, hvor jeg med mange andre blev ”lidt i tvivl” (et udtryk fra en tidligere akvakulturkollega udtrykt med smuk islandsk accent) om et vigtigt politisk emne.

Principielt kan jeg godt lide bindende internationalt samarbejde, især hvis det kan forhindre nationale populistiske politikere i at blande sig for meget i ting, de ikke har forstand på, og i det hele taget lave ulykker. Ligesom en fælles mønt er en god praktisk ting. Men det er ikke kønt at se på hvordan de Europæiske politikere sejler rundt i manegen.

Inden for akvakulturen har EU-politikere i de sidste 25 år, arbejdet for en øget produktion af fisk, men intet er sket undtagen i Norge. EU-politikere kan ikke finde ud at forvalte vores sektor forsvarligt. Bl.a. fordi de åbenbart tror på ”den ubesmittede undfangelse”. Nemlig, at det kan lade sig gøre at gennemføre en dramatisk forøgelse af akvakulturproduktionen uden nogen som helst forøgelse af det miljømæssige fodaftryk. Hver gang der bliver født et nyt barn i verden sker en ”forøgelse af menneskenes globale fodaftryk”. Skal vi derfor holde op med at sætte børn i verden? Vi må leve med det, og så tage os tid til at udvikle den nødvendige teknologi for at reducere fodaftrykket for menneskets aktiviteter.

Men hvordan gik det så med Karl Ivers prognoser for 2011?

Prognose 1. Verdensøkonomien stiger med >4%
I følge kilden ScotiaBanks Global Forecast Update fra 1. dec. forventes den globale købekraft korrigerede vækst for 2011 at blive på 3,8 %. Respektabelt, men ikke helt på niveau med prognosen. Det synes ikke at være muligt at undervurdere Europæernes evne til at fumle forvirret rundt med Euroen, Sydeuropa og klimakuller.

Prognose 2. Akvakulturen bliver politisk behandlet og anbefalingerne følges i det store og hele.
Sådan gik det desværre ikke. Det bevæger sig i den rigtige retning, og der er stor opbakning i Folketinget omkring anbefalingerne. Men ekstrem træghed og modvilje hos miljøbureaukraterne forsinker processen unødigt til skade for både produktion og miljø. Jeg ønsker mig nogle politikere som kan og vil styre embedssystemet.

Mit bud på verdens temperatur etc. er stadig, at stigningen fra 2000-2020 ikke vil blive signifikant større end nul. Se Climate4you. Se ligeledes de seneste UAH satellit temperaturer. Man kan i øvrigt vædde om den slags ting på LongBets.org.

Det er jo i øvrigt interessant, at FN-klimaprocessen nu er skudt til hjørne, således at CO2 nedskæringerne først skal starte fra 2020. Hvis temperaturen ikke stiger eller ligefrem falder inden da, er det bal heldigvis helt forbi, også for Politikenlæsere, som er de sidste, der opdager, at Lomborg har ret: Kommando/kontrol regulering af CO2 udslippet er alt for dyrt i forhold til sygdommen. Den internationale statsfinansielle krise stopper nu tilskudsstrømmen til urentable energiformer. Og godt for det. Se min debat i Deadline.

Om 2012

Prognose 1. Euroen bryder, trods alt, ikke sammen i 2012.

Prognose 2. Afrikas økonomiske vækst fortsætter på et højt niveau. Og det afrikanske aktiemarked begynder at røre på sig. AFK: Market Vectors-Africa Index ETF vil stige mere end 20 % fra 31/12-11 inden 1/12-12. Og familien Dahl-Madsen ”will put its money, where its mouth is” og investere i Afrika.

2011 var et rigtig begivenhedsrigt år. Valgkampen var et kapitel for selv, og selv om jeg ikke blev valgt, var det en stor oplevelse at deltage i ”demokratiets fest”. Tak igen til alle, der hjalp både økonomisk og anden vis.

Nu er hverdagen tilbage, og jeg kommer hyppigt på Christiansborg, og er bl.a. med til at diskutere den kommende natur- & landbrugskommission, som jo har akvakulturudvalget som forbillede. Der er desværre ingen ende på det bureaukratiske inerti og modvilje mod forandring, danske embedsmænd udviser i denne som i andre sager. Det er svært at være politiker i en sådan verden. Spindoktordebatten afspejler i grunden bare politikernes fortvivlede forsøg for at få magten tilbage, hvor den hører hjemme. Vi må have en forfatningsreform som i Sverige eller USA, så de ”politikere”, der nu formelt har titler som embedsmænd, kan stilles til politisk ansvar for deres handlinger.

Minsandten om jeg nu ikke er blevet folkepensionist. Da mine indkomstforhold ikke er til at få FP udbetalt, har jeg søgt (ja, man skal ansøge) om udsættelse af udbetalingen af FP. Og derefter skal man dokumentere, at man har haft arbejdstimer nok til at udskyde udbetalingen. Samfundsselvskabt plage.

Jeg har jo længe arbejdet med fremtidsforskning bl.a. som næstformand i Styrelsen for Instituttet for Fremtidsforskning. Instituttet kom i alvorlig krise i foråret, og det faldt i min lod at overtage formandsposten. Det er nu lykkedes at ”stoppe blødningen”, så IFF har en balance i andet halvår. Men vi er langt fra ”ude af skoven” endnu.

Det har været en lærerig proces. Min forgænger på posten var direktør i en meget stor bank, og nu forstår jeg sagtens, hvorfor banksektoren har genereret massive underskud. Signe og jeg skrev et par artikler i det seneste nummer af ”Scenario Magazine”, IFFs flotte tidsskrift, som jeg gerne vil reklamere for. Jeg skrev om ”Blue Revolution” og her er et link til Signes artikel ”Future Nonsense”.

Jeg er med i noget bestyrelsesarbejde for Musholm. Et af de største danske akvakulturfirmaer, med en lysende fremtid, hvis vi kan få nogen fornuftige miljøregler på plads.

På denne blog og på Facebook kan I se, hvad jeg i øvrigt har gang i.

Inge får tit besøg af vores to overordentlige fremmelige børnebørn, som elsker at passe mormor.

I foråret var vi 3 uger på ”kulturferie” i New York. Bjarke & Sof var med i en uge, og vi fejrede Bjarkes fødselsdag på Peter Luger, som er NY’s bedste bøfsted.

Hos Peter Luger
Inge på vej til Liberty Island
Bjørn og Ida i Dyrehaven
Seriøse hakkebøffer forberedes

Signe & Johannes fortsætter energisk iværksætteriet med DL Net & Dit Sorø. Desuden har Signe været uundværlig for mig i valgkampen. Inge & jeg er tit på besøg og hjælper med pasningen.

Bjarke arbejder fortsat på CIM Industrial Systems A/S. Anne-Sofie har skaffet sig et glimrende job i EU systemet som oversætter, og skal være meget i Bruxelles. Det giver nogen logistiske problemer, som dog lader sig løse i en moderne verden.

Og til slut vil vi sende jer de bedste ønsker om en glædelig jul og et godt nytår.

Med kærlig hilsen

Inge & Karl Iver

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tags:

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.