Hverken sol eller vind duer i dag til noget som helst, når det gælder en stabil energiforsyning. Energi skal være til rådighed, når det er brug for det og ikke kun, når vinden blæser eller solen skinner.

Jamen, så kan vi jo bare lagre energien, siger man så. Men “bare” er ikke ret nemt, nærmest umuligt ( i det mindste økonomisk) i virkelighedens verden.

Et interessant trivia her er, at for at lagre den mængde energi, der er i en liter benzin, skal man løfte 3,5 tons vand op i en kilometers højde!

Bare gå igang, I glade vægtløftere.

På denne spændende hjemmeside, for folk, der godt kan regne, ingeniører og andet godtfolk – og alle andre skal blande sig ude om at diskutere energi, miljø, mad & ressourcer, fordi hvis man ikke kan regne, fatter man intet af, hvad disse emner går ud på – er vist, at hvis man skal lagre det samlede energiforbrug i USA i bare 7 dage, skal man bruge en vandkraftkapacitet, der er 1.500 gange større end den, der nu er installeret i USA & bruge en mængde energi til beton, der svarer til 3 år af USA’s totale energiforbrug. I praksis både teknisk og økonomisk (og miljømæssigt) gak.

Jamen, hvad så med batterier? Helt på månen også. Den billigste batteriteknologi er blybatterier. Og hvis hele USA’s energiforbrug skal lagres med denne teknologi vil det kræve 5 mia. tons bly – de kendte reserver er nu 80 mio. tons, og koste 13.000 mia. USD = 1/3 af USA’s BNP.

Og hvis nogen skulle være i tvivl om tallene, så lyt lige på den geniale, men desværre nyligt afdøde Davis McKay.

Så glem det. Fremtidens energiforsyning skal baseres på lagret solenergi = kul, olie & gas – som er godt for jordens plantevækst – indtil vi får udviklet noget smartere og billigere. Atomkraft er der allerede, men ikke helt billigt nok, men vi praktiske folk=ingeniører skal nok finde ud af det.

Indtil da – mere kul på.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.