I havet omkring Danmark er der masser af plads. 2,5 gange så meget areal som på landjorden. Hvis vi udnyttede bare en brøkdel af dette areal, kunne vi producere ligeså store værdier på havet som vi gør på land.

Dette potentiale beskrev jeg sammen med to gode kolleger i branchen og forelagde på den 3. Offshore Mariculture Conference i Dubrovnik i 2010. Kan hentes her:

Her ses tabellen over mulighederne.

Potentiale for marikultur i DK

Her 10 år efter er der også andre der har fundet ud af disse muligheder, idet der netop er udgivet en “vidensyntese” om blå biomasse: Potentialer for ny og bæredygtig anvendelse af havets biologiske ressourcer:

(mon det snart bliver muligt at udgive en forskningsrapport uden at der står “bæredygtig” i titlen.)

Rapporten kommer frem til et samlet potentiale på mellem 600.000 og 2.200.000 tons, hovedsageligt tang & muslinger.

Det hele lyder jo godt, men det kommer ikke til at ske indtil videre, da det danske samfund har sat al udvikling af produktion af mad i stå på grund af overbekymring for miljø mm.

Hvis vi havbrugere kan få vores 40 havbrugszoner i de indre danske farvande og udvikle vores fulde potentiale på 120.000 tons store ørreder, skal vi nok drive udvikling af blå biomasse. Der er ikke meget tang og muslingedyrkning der er lønsomt nu, men det kan blive det, hvis det er havbrugserhvervet, der med fiskeproduktionen som Cash-Cow, driver udviklingen.

Det fører derimod ingen vegne at fodre projektmagerforskerne med endnu flere penge til at opfinde den dybe tallerken.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.