Gæsteindlæg om den Hollandske landbrugskrise.

Af Bo Ritterbusch

Bo Ritterbusch, foto: Fjordbladet

 

Kort fortalt, så har magthaverne besluttet at pålægge landbruget nogle meget stramme krav til deres udledning af kvælstof. 

Jeg mindes at jeg allerede nytårsaften snakkede med en god kollega omkring hvad de krav, der i første omgang blev meldt ud ville have af konsekvenser. Vi var enige om, at det var ekstremt indgribende regulering, der blev lagt op til.

Overordnet er der tale om krav til reduktion af udledning med 50%, varierende, så det i nogle områder angiveligt er 95%. Det siger sig selv, at det vil betyde massive omkostninger og at der i visse områder ikke længere vil være muligt at drive landbrug, som de Hollandske bønder gør i dag. Det kan vel ikke undre, at folk bliver lettere desperate og kampivrige, hvis de trues på deres levebrød.

Hvad så i DK? spørger flere. Reguleringsmøllen kører ufortrødent videre. Dels affødt af EU direktiver og dels ambitiøse danske miljøkrav. Jeg har altid haft den tilgang, at sålænge erhvervets regulering er ens i i det mindste EU, så skal Dansk Landbrug nok klare sig. Problemet er så bare, at det er ikke sådan det forholder sig.

Dansk Landbrug har i mange år været duks på miljø og klimaområdet. Bare et eksempel. Tag nu ambitionerne om at nedbringe forbruget af pesticider. Her meldes der fra centralt hold bare en procentsats ud, som alle lande skal reducere med. Her giver det sig selv, at er du allerede klassens duks med et ekstremt lavt forbrug, så er det tæt på umuligt at reducere det med 30 eller 50%.

Det samme på området for udledning af klimagasser. Har man allerede plukket alle de lavthængende frugter, så gør det ekstra ondt, når en Ida Auken, for lige at se godt ud i det europæiske selskab, topper op med lidt ekstra procenter i forhold til alle andre.

Spørgsmålet, mange stiller, er så. Kommer vi til at se de samme demonstrationer i DK? Jeg ved det virkelig ikke. Der er dog ingen tvivl om, at uroen ulmer under overfladen, og her har den siddende regerings ansvarsforflygtigelse Ifbm Minktragedien ikke gjort noget godt.

Jeg taler ikke med mange, der kan forstå hvorfor, der ikke er en eneste der skal stå til ansvar for ulovlighederne. Alle landbrugere har prøvet at blive udsat for nidkær kontrol, hvor det på ingen måde hjælper at sige “det var jeg ikke klar over”, “det vidste jeg ikke”.

Det er grimt i Holland. Det kan det også blive her.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.