Igen anbefaler jeg en af mine yndlingsider. Our World in Data. Som har denne dejligt positive artikel om polio. Her er et resume:

Den globale kamp mod polio har gjort store fremskridt. Sygdommen, der engang lammede hundredtusinder af børn hvert år, er nu sjælden takket være omfattende vaccinationskampagner. Jonas Salks udvikling af den første poliovaccine i 1955 markerede et gennembrud, og senere bidrog Albert Sabins orale vaccine yderligere til at bekæmpe epidemier. I dag er to af de tre vilde poliovirustyper erklæret udryddet, og sygdommen er elimineret i det meste af verden. Vores generation har muligheden for at udrydde polio helt, hvilket ville være en af menneskehedens største bedrifter.

Da Inge og jeg var børn, var vores familier og os – med rette – meget bekymrede for polio. I denne video spørger jeg Inge om, hvordan frygten for polio udtrykte sig i Valby i 1950’erne.

Lad mig tilføje nogle andre bemærkelsesværdige hændelser fra den tid. Lis Hartel vandt en sølvmedalje ved de olympiske lege i 1952, selv om hun var ramt af polio.

Og så var der Niels Ramberg, som fik polio som etårig og fik nedsat funktion af sit højre ben, men alligevel blev en af de bedste danske bordtennisspillere nogensinde. Han forfinede topspinnet, som det tog tid find et modtræk mod.

Jeg havde fornøjelsen af at blive bordtennis “klubejer” på P. O. Pedersen kollegiet i 1970’erne. Vi havde mange drabelige dyster med vores omgivelser, men en af de gode glæder var, at Niels Ramberg dukkede op for at opmuntre Virum spillerne – som vi bankede alligevel. Fordi som han sagde, på POP er der både tilskuere, damer (Fru Inge), hygge og øl.

Og lige en trivia til sidst. De rigtig alvorligt ramte poliopatienter kunne ikke trække vejret selv, men måtte i hjerte-lunge maskine, som dengang blev betjent af studerende. Et livsvigtigt studenterjob.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

2 Comments

  1. Christian Palmelund says:

    Jeg er medlem af Rotary. Vi har på verdensplan været den største spiller sammen med Bill og Melinda Gates foundation i kampen mod polio. Vi er lige ved at være der og er så småt begyndt at finde det kommende store projekt vi kan tage hånd om.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.