Klimaet i Danmark er godt til at dyrke hvede og vi er dygtige til det. Fra FAOSTAT og OWiD har jeg fundet disse tal:

Hvedeudbytte i Danmark

På 200 år er det lykkedes for de danske landmænd at ottedoble udbyttet af hvede. I Danmark er vi i top 10 med hvedeavl | LandbrugsAvisen  og vi har nogen danske landmænd, der prøver at sætte verdensrekord i hvededyrkning Dansk rekordforsøg i hvede: Jeg tror på, vi slår verdensrekorden på 16,8 ton | LandbrugsAvisen

Og hvad kan man så lære af det?

Lad os lige se på hvordan udviklingen har været EU området og i verden som helhed:

I Danmark kan man dyrke hvede

Figuren illustrerer flere pointer:

 1. Variationen af udbyttet i et lille geografisk område som Danmark er meget større end i et større område som EU, som så igen er større end verden som helhed. Det viser, hvor vigtigt det er, at vi har en globaliseret forsyning med mad. Da det enkelte land til enhver tid kan blive udsat for at udbyttet falder (som DK i 2018 med tørke), men så er der andre lande, hvor der udbyttet er over forventning og hvis man tager hele verden med, er der altid masser af mad. Derfor skal man holde sig langt væk fra “lokal” madproduktion og selvforsyning: The Locavore’s Dilemma: In Praise of the 10,000-mile Diet: Desrochers, Pierre, Shimizu, Hiroko: 9781586489403: Amazon.com: Books. Neden for er en illustration af, hvordan variationen i udbyttet aftager med størrelsen af området:
 2. Det globale udbytte af hvede er kun det halve af det danske. Hvis alle blev ligeså gode som os, ville vi kunne halvere det globale hvedeareal og skaffe masser af plads til naturen
 3. Vi skal producere mere mad i DK, ikke mindre. Det er skadeligt for miljø, klima, natur og samfundsøkonomi, at pålægge Dansk landbrug ensidige nationale byrder, f.eks. for lave N-kvoter så udbyttet bliver mindre end nødvendigt. Danmark er et de bedste steder i verden til at producere. Det skal fremmes, ikke mobbes ud.
For statistiknørder: Den normaliserede standardafvigelse af residualerne er en effektiv måde at måle og sammenligne variabiliteten af hvedeudbytter på tværs af forskellige regioner, samtidig med at den overordnede trend tages i betragtning

Tilmeld dig nyhedsbrevet

3 Comments

 1. Knud Larsen says:

  Tak for, at du påpeger disse fakta. Men jeg bliver nødt til at tilføje lidt mere om forholdene i Danmark:

  ”Alternativet”s Franciska Rosenkilde drager land og rige rundt med sin evindelige, kontrafaktiske påstand: ”Konventionelt landbrug udpiner jorden”. Jeg har adskillige gange søgt at mane dette i jorden, uden held. Det er jo omvendt:

  Fakta er jo, at udbytterne i ”konventionelt” landbrug stiger, mens de falder i ”økologisk” landbrug, som hun (og hele den ”grønne” bølge) kræver mere af. Alternativet kræver 100 % ”økologi”, samtidig med, at husdyrproduktionen skal reduceres med vistnok 80 %.

  ”Økologisk” landbrug må kun bruge husdyrgødning (gylle, møg), ikke ”kunst”gødning (skønt den fremstilles udfra atmosfærens naturlige indhold af N). Derfor falder deres udbytter år for år. Intet kommer af intet. Hvis jorden fraføres mere, end der tilføres, falder udbyttet selvfølgelig: Jorden udpines.

  Baseret på tal fra Danmarks Statistik har jeg omregnet udbyttet af dansk hvede til løbende 5-års gennemsnit, og sammenlignet ”økologisk” med ”konventionel” hvede. Jeg kan ikke vise graferne her, men nøgletallene er:

  I 2008-2012 gav ”konventionel” hvede 73,8 hkg./ha., stigende til 76,5 i 2014-2018. Samtidig faldt ”økologisk” hvede fra 42,8 hkg,/ha. til 35,6. Altså fra 58,0 % til 46,5 % af ”konventionel” hvede. Hvem er det så, der udpiner jorden?

  Siden da har ”økologerne” hævet udbyttet til 54,1 % i 2018-2022 – stadig ikke noget at råbe hurra for.

  Det står enhver frit at tjekke tallene hos Danmarks Statistik.

  PS: Figurerne ovenfor ville stå klarere, hvis AI- maleriet ikke var med.

  • Karl Iver says:

   Jeg synes du skulle maile til Rosenkilde om dette.
   Joda, med grafen, men det er et bevidst valg for at gøre det mere underholdende, tendensen er så klar at det ikke behøver en kedelig simpel graf til at underbygge den.
   Den virkelig interessante graf er den normaliserede variation, som jeg godt havde på fornemmelsen men ikke set før

   • Knud Larsen says:

    Jeg havde et indlæg i JP 30/3, som hun “besvarede” 19/4 (tjek selv). Da jeg 21/4, 25/4 og 29/4 prøvede at korrigere hendes ikke-svar, blev det afvist af JP. Jeg protesterede forgæves til chefredaktionen, og har nu opsagt mit abonnement.

    Du ved vist godt, at e-mails (breve findes jo ikke mere) til personer som Franciska Rosenkilde aldrig bliver besvaret.

    Det er ikke første gang, jeg har prøvet at tilbagevise hendes lodrette løgn. Hun fortsætter uanfægtet. Og den blev d.d. (1/6) gentaget af Christian Schmidt Jacobsen, MEP-kandidat for Enhedslisten. Også et indlæg i JP.

    PPS: Jeg har faktisk svært ved at skimte figurerne bag malerierne.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.