Har du nogensinde undret dig over, hvorfor fisk smager af hav? Uanset om det er en friskfanget torsk fra Nordsøen eller en lækker ørred fra dansk havbrug, er der en særlig ‘havagtig’ smag, som er umiskendelig. Denne smag kommer fra en række interessante kilder og processer i fiskens miljø – lad os dykke ned i videnskaben bag havsmagen!

Det er ikke på grund af, at havet er salt

Der er ikke forskel på fisk fra havet og ferskvandsfisk mht. saltholdighed. Alle dyr har en indre saltholdighed på cirka 8 promille, som er den saltholdighed, der oprindeligt var i urhavet. Derfor arbejder ferskvandsfisk hårdt for at komme af med vandet og saltvandsfiskeri endnu mere hårdt for at komme af med saltet. Det er en af grundene til, at Østersøen er det hav i verden, der er bedst til at producere fisk i, fordi de store lækre ørreder ikke skal bruge energi på at osmoregulere, som det hedder i fagsproget

Bromphenoler – Havets krydderi

DALL-E 3, Bromphenoler, havets krydderi

Starter vi med bromphenoler, kan det lyde som noget fra et kemilaboratorium, men det er faktisk en naturlig del af livet i havet. Bromphenoler dannes i marine alger, som er små organismer, som ophobes i fødekæden. Stofferne er algers forsvar mod fjender og sygdomme, men når de ophobes i fødekæden, giver de fiskene en karakteristisk smag, der kan minde lidt om jod eller medicin. Især skaldyr, som filtrerer vand og indtager store mængder alger, kan få en kraftig smag af netop dette ‘havets krydderi’.

Jod – Saltvandets smagsforstærker

Jod er et andet spændende element, som er rigeligt til stede i havet og spiller en kritisk rolle for alle marine livsformer. Det indtages af tang og andre marine planter, og når disse transporteres via fødekæden op til fiskene, optages jod, der giver en ‘briny’ eller saltvandsagtig smag, der forstærker den friske havfornemmelse.

Fedtsyrer og mere

Fedtsyrer, som omega-3, er også med til at forme smagen af fisk. Disse sunde fedtsyrer er ikke kun gode for din sundhed, men de giver også fisk som ørred, pighvar og ål en dybere og rigere smag. Og så er der mineralerne, der stammer fra havvandet og bidrager med en havsalthed, som vi forbinder med en god fiskeret.

Hvad med lugten af fisk?

Men det kan godt blive for meget af det gode, og hvor kommer den klassiske ‘fiskeagtige’ lugt fra? Her er hovedpersonen et molekyle ved navn trimethylamin oxid (TMAO). Friskt fra havet, er TMAO lugtfri, men når fisken begynder at ældes, nedbrydes det til trimethylamin, som har en stærk fiskeagtig lugt. Derfor er friskhed altid nøglen til en god fiskeoplevelse!

Trimethylamine n-oxide molecule skeletal formula Vector Image (vectorstock.com)

Konklusion – En smag af havet

Så næste gang du nyder et måltid med fisk, tænk over alle de fantastiske naturprocesser, der har bidraget til den delikate havsmag på din tallerken. Fra algerne i havet til fiskens egen biologi, hver bid er en historie om livet under havets overflade. Bon appétit – eller skal vi sige “god fornøjelse med havsmagen”?

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.