Udbredelsen af skove i Danmark havde sit lavpunkt omkring år 1800 hvor vi var nede på 2-3 % af Danmarks areal. Siden er arealet steget pænt og vi er nu oppe på knap 15%.
Jeg har samlet tallene fra forskellige kilder:
- DST: NYT: Skovarealet er næsten fordoblet på hundrede år – Danmarks Statistik (dst.dk)
- SkovStat: Rapport_Skovstatistik_2022_web.pdf (danskskovforening.dk)
- SkovHist: Danmarks skove – fra istiden til fremtiden – Træ.dk (trae.dk)
Her er tallene fra alle tre kilder vist:
Og her er den en kurve der er udregnet som gennemsnit at kilderne, da jeg ikke har noget grundlag for at fremhæve den ene kilde frem for den anden:
Udviklingen i det danske skoveareal er specifikt udtryk for en generel tendens vi ser af forandringer i skovarealer over hele verden i takt med at landene bliver rigere. OWiD har beskrevet begrebet her: Deforestation and Forest Loss – Our World in Data, hvor man også kan se at det globale tab af skov har toppet og aftager, helt i takt med den globale vækst i rigdom. I den kurve er vist en model for udviklingen:
De viste kurver udtrykker en invers miljømæssig kuznets kurve:
Hykleriet om verdens skove
At vi i de vestlige lande inklusive Danmark moraliserer over udviklingslandenes brug af skove er hyklerisk, når man tager i betragtning, at vi selv har gennemgået lignende processer med udnyttelse af skove for at nå vores nuværende velstandsniveauer. Det er både legitimt og forståeligt, at udviklingslandene bruger deres rigelige og ikke særligt værdifulde naturkapital til at opbygge værdifuld humankapital i from af uddannelse, sundhedspleje mm., og med tiden vil de også kunne fokusere på genopretning af deres skove.
Hvordan bliver fremtiden?
20-20 % Dansk skovareal?