Ny teknologier burde udvikles på et rationalt teknisk/økonomisk grundlag og markedet burde suverænt afgøre om de nye teknologier lever eller dør. Alt for ofte drejer det sig i stedet om gøre teknologien populær så politikerne vil støtte den eller udskamme teknologien så politikerne kan forbyde den.

Forleden i Borgerligt Tabloid gjorde Hans Jørgen Nielsen, forfatter til den glimrende bog: Atomkraft – Alt det ingen har fortalt os (atomkraftbogen.dk), tykt grin med den hykleriske danske energipolitik, som hårdnakket hævder, at sol/vind er den billigste energikilde og at atomkraft er meget dyrt, men samtidig fortsætter man med at støtte sol/vind og har forbudt atomkraft.

Den tidligere fremtrædende SF’er Jørn Jespersen forklarede mig også for mange år siden, at bare der står “bio” foran noget så opfatter politikerne det som “sexet” og vil gerne støtte sådanne teknologier, vælg selv: biogas, biochar, bioethanol, bioplast, biomasse.

Breaktrough Institute har blogget om dette fænomen, her er et resume af artiklen:

DALLE3 Fremtidens teknologier uden politisk indblanding

Alt for mange elsker vedvarende energikilder, men denne popularitet garanterer ikke succes. Historien om ethanol baseret på cellulose, nanoteknologi og brændselsceller viser, at høje forventninger ofte ikke indfries kommercielt. Teknologier, som får stor støtte og hype, er ikke nødvendigvis dem, der vinder i længden.

Solenergi kan folk godt lide, men dens effektivitet og økonomi er problematisk. Markedsføring af solceller som energiuafhængighed er misvisende; reelt forbliver brugerne afhængige af elnettet og supplerende energikilder. Derudover skaber solceller et behov for støtteudstyr som dyre batterier og kulkraftværker til perioder uden sollys, hvilket kan lede til overskydende elproduktion og negative elpriser.

Andre teknologier som fracking har uden stor offentlig opmærksomhed revolutioneret energimarkedet og reduceret emissioner. Teknologisk udvikling kræver tålmodighed og en realistisk tilgang til implementering. Overfokusering på nye, populære teknologier kan aflede ressourcer fra mere lovende løsninger.

Nogle teknologier overlever på grund af politisk støtte, som majs-ethanol, der stadig promoveres trods nye teknologiske fremskridt som fracking. Militære baggrunde kan også drive teknologier fremad, som med atomkraft, der blev valgt af den amerikanske flåde og senere blev dominerende i elproduktion.

Tålmodighed og udholdenhed er afgørende for teknologisk succes. Atomkraftteknologier, der tidligere blev betragtet som blindgyder, genopstår nu som fremtidige løsninger. Popularitet påvirker kun teknologiudvikling i det omfang, den styrer offentlige forskningsmidler. Fysik og kemi forbliver uændrede, og det er næsten umuligt at forudsige, hvilke teknologier der vil få stor indflydelse. Det bedste vi kan gøre er at have tålmodighed med lovende teknologier og undgå irrationel overbegejstring.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

One Comment

 1. Hm…man kunne jo indvende at

  1) …teknoligi opfundet til militær er en slags statsstøttet teknologi, som testes og slippes fri så markedet derefter bestemmer videre udvikling eller afvikling (sms er et godt eksempel).

  Og

  2) ….derfra kan man med sig selv afgøre, om det er “smartest”, at gøre1, isf. direkte politisk støttede tiltag.

  Som verden nu en gang er, vil jeg af mange årsager støtte nr. 1, bl.a. fordi der går for meget “marketing” ind i politik.

  Men: Vi har de politikere vi gør os fortjent til😀

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.