I anledning af min fødselsdag har jeg med hjælp fra ChatGPT4o givet dette bud på en fremtid, hvor vi altid kan inddrage essensen af vores forfædre i en diskussion af nutiden.
Forestil dig en verden, hvor du kan føre en samtale med dine forfædre. Ikke bare i form af gamle breve eller familiehistorier, men en levende, interaktiv samtale med en digital klon af dine egne forfædre. Det lyder som science fiction, men den teknologiske udvikling bringer os tættere på en sådan mulighed hver dag.
I dag er vi allerede omgivet af en overflod af digitale spor: videoer, lydoptagelser, sociale medieindlæg og uendelige mængder af tekst. For kommende generationer vil denne dokumentation sandsynligvis kun intensiveres. Vi ser allerede tendenser til, at folk begynder at optage og dele deres liv 24/7, hvilket skaber en enorm digital arv.
Med fremskridt inden for kunstig intelligens kan vi måske en dag bruge disse data til at skabe troværdige digitale kloner af os selv – og vores forfædre. Forestil dig at kunne genskabe en samtale med din oldefar baseret på hans breve, billeder, og måske endda et par gamle hjemmevideoer. Du ville ikke kun kunne høre hans stemme, men også få en fornemmelse af hans personlighed, hans værdier, og hans perspektiv på livet.
Men hvad ville vi egentlig tale med vores forfædre om, hvis vi havde muligheden? Der er utallige muligheder. Måske ville vi søge at forstå mere om vores rødder og dermed også bedre forstå, hvem vi selv er blevet til. Måske ville vi spørge vores forfædre til råds om livets store spørgsmål – dem, der ikke er bundet til en bestemt tid eller kontekst. Eller måske ville vi blot have en samtalepartner, der ikke er viklet ind i nutidens daglige trakasserier, og som derfor kan give et andet perspektiv på verdens gang.
En anden interessant mulighed er, at nogle forfædre måske har haft særlige indsigter eller præsteret noget bemærkelsesværdigt inden for videnskab, kunst eller et helt tredje område. Det kunne være fascinerende at høre deres tanker om de fremskridt, vi har gjort siden deres tid, og måske endda få nye ideer til fremtidige projekter. Vi har i min familie nogen gode skrivegener, og dem ved vi godt, hvor kommer fra: Fra Karl Eskelund og fra de fabulerende nordjyder, især min morfars bror, Marius, som kunne fortælle fantastiske historier i timevis for os tryllebundne børn. Nogle af os, i sær Bjørn Dahl-Lumholt har gode anlæg for musik, men dem ved vi ikke, hvor kommer fra?
HEDRA og jeg har konstrueret denne video af min far, Iver, og min mor, Karla (som døde under min fødsel og som jeg derfor aldrig har kendt andet end af omtale og billeder), hvor de synger “Skibet skal sejle i nat” i duet.
Hvordan ville du bruge muligheden for at tale med dine forfædre? Hvilke spørgsmål ville du stille, og hvilke svar ville du håbe at få? Fremtiden er tættere på, end vi tror, og den digitale arv, vi efterlader, kan vise sig at være mere værdifuld, end vi nogensinde havde forestillet os.