Du kan lytte til denne podcast (på engelsk) lavet med Googles NotebookLM:

OpenAI har udviklet en ny serie AI-modeller kaldet OpenAI o1, designet til at bruge mere tid på at tænke, før de svarer. (at bruge tid på at tænke inden man taler kunne mange lære af), Dette gør dem i stand til at ræsonnere gennem komplekse opgaver og løse sværere problemer inden for videnskab, kodning og matematik end tidligere modeller. Den første model i denne serie er nu tilgængelig i ChatGPT og via vores API som en forhåndsvisning, med forventede regelmæssige opdateringer og forbedringer.

Forbedring i forhold til gpt4o, fra denne kilde

Disse modeller er trænet til at forfine deres tænkeproces, prøve forskellige strategier og genkende deres fejl, ligesom et menneske ville gøre. I tests præsterer den næste modelopdatering på niveau med ph.d.-studerende i udfordrende benchmark-opgaver inden for fysik, kemi og biologi. Modellen excellerer også i matematik og kodning, hvor den i en kvalifikationseksamen til den Internationale Matematikolympiade løste 83% af problemerne korrekt sammenlignet med GPT-4o’s 13%. I kodningskonkurrencer nåede den op på 89. percentilen i Codeforces-konkurrencer.

Bedre end en menneske ekspert: https://youtu.be/7J44j6Fw8NM?t=836

Lad os se hvad den kan?

Algevækst i en dansk sø

Her er promptet: Kan du opstille ligninger for algevækst i en Dansk sø med en opholdstid på 100 dage, hvor P er den begrænsende faktor og beregne årsvariationen af alge P og uorganisk P.

Her var AI’ens indledende tanker (tog 14 sekunder)

Formulerer og beregner

Jeg arbejder på at opstille ligninger for algevækst i en sø, hvor fosfor (P) er den begrænsende faktor, og beregner den årlige variation af alge-P og uorganisk P.

Forbedrer formularer

Jeg arbejder på at skabe ligninger, der modellerer væksten af alger i en sø, hvor fosfor er den begrænsende faktor. Dette vil hjælpe med at forklare årsvariationen i fosforniveauer.

Formulerer beregninger

Jeg arbejder på at opstille ligninger for algevækst med fosfor som begrænsende faktor og beregne årlig variation i både alge P og uorganisk P.

Beskriver algevækst

Jeg bruger Monod-kinetik til at modellere algevækst med fosfor som begrænsende faktor og ser på fosforbalancen i søen.

Kobling af ligninger

Jeg arbejder på at kombinere algevækstligningen med fosforbalanceligningerne for at modellere årsvariationen. Numeriske metoder bruges til at håndtere de komplekse, ikke-lineære ligninger.

Og her er så beregningsresultatet, som i betragtning af hvor forenklet modellen er, ser fint ud.

Dog måtte jeg igennem ca. 5 iterationer inden jeg var tilfreds.

Det tog AI’en ca. 1 minut at skrive alle ligninger og pythonkoden, som er her: algal-growth_model_P.py (github.com)

DALLE 3, at modellere kræves sin mand (M/K)

I betragtning af, at mine kolleger og jeg selv brugte måneder og år i 1970’erne til at opstille de første danske algevækstmodeller for søer synes jeg nu, at ChatGPT o1-preview godt kan være resultatet bekendt.

Her er ligningerne:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights