Mit læserbrev med titlen “Overuddannelse” er bragt i dag (30. august 2011) i Politiken. Politiken har valgt at bringe min læserbrev med overskriften “Betal selv din uddannelse” (ikke online). Her er hvad jeg skriver:

Hvis du vil have succes, skal du tage en højere uddannelse, formaner vi vores børn. Men i dagens Danmark står vi med et overuddannelses-problem. Særligt unge kvinder har tendens til at uddanne sig alt for meget og tør ikke møde arbejdsmarkedet, før de har taget en PhD-grad.

Unge mænd er på den anden side mere tilbøjelige til at stifte egen virksomhed, mens de studerer. Nogle bliver så succesrige, at de aldrig får afsluttet uddannelsen. Godt det samme, for mange højere uddannelser er avanceret spild af tid, både for den enkelte og samfundet.

En af flere løsninger på overuddannelsen er, at folk selv må betale deres højere uddannelse. Hermed bliver uddannelse i højere grad en personlig investering frem for et samfundsbetalt velfærdsgode. Brugerbetaling på universitetet skal selvfølgelig ses i lyset af en 40 % (eller lavere) indkomstskat, som Liberal Alliance vil indføre. Ellers kan det slet ikke betale sig at foretage investeringen i tid og penge, hvis man som kandidat bliver boende i Danmark.

I Danmark overfører vi groft sagt penge fra de 80% ”rigeste” til de 80% ”fattigste”, hvilket i sig selv er absurd. Men når det gælder uddannelse, går pengestrømmen den modsatte vej. ”Gratis” højere uddannelse er en overførsel fra fattig til rig. Kun 1/20 af arbejderbørn får i dag en højere uddannelse, mod en tredjedel af akademikerbørnene.

Hvorfor skal kassedamen betale til, at ingeniørens og tandlægens barn kan blive (arbejdsløs) antropolog?

Se i øvrigt hvad Liberal Alliance mener om uddannelse og forskning.

Debat i Politiken

Tilmeld dig nyhedsbrevet

One Comment

  1. Pingback: Dahl-Madsen » Uddannelsesspild

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.