Et klassisk vittighed om akvakultur lyder således:

Hvordan kommer man ud med en millard kr. ved at producere fisk? Man starter med syv milliarder.

Netop sådan er det gået med produktion af laks på land. Som vist i den seneste udgave af CalandeMcDowels glimrende nyhedsbrev rapporterer Intrafish, at der på bare 8 måneder er tabt 1 milliard USD på landbaseret lakseproduktion.

 Intrafish reports that $1 billion has been lost from land-based salmon farming ventures in just eight months

Det viser sig nu, at selv Atlantic Sapphite heller ikke tror på projektet længere, idet man nu vil gå over til at producere store ørreder sit danske “pilotanlæg” ved Hvide Sande. En ren tilståelsessag.

The Fish Site reports that Atlantic Sapphire told investors that it is in the early stages of researching the feasibility of raising Steelhead trout at its Danish pilot facility. They say that growing trout can reduce the production time from 18-20 months down to 12-13 months. They also say that the fish can tolerate higher water temperatures and more adverse conditions than salmon. In addition to the shorter production cycle, the company says growing trout can reduce the risk and lower the cost per kilo, adding that trout may be the ideal species for land-based farming in the future.

Det er rigtigt, at det blandt andet af de angivne grunde er lidt mindre voldsomt kompliceret og lidt mindre overordentligt dyrt at producere store ørreder i RAS end laks. Men det er stadig ikke og kan inden for en realistisk fremtid blive økonomisk, miljø-, klima- og kvalitetsmæssigt konkurrencedygtigt med produktion af store ørreder i i åbne vandområder med friskstrømmende rent saltvand.

Bemærk, at produktionen af  store laks nu er på knap 3 millioner tons/år. Og der er forventninger om at det kan stige til mindst 10 mio. tons.

Produktion af laks, fra Statista

Produktionen af store regnbueørreder, som helt overvejende foregår i havbrug (Norge, Chile og 12.000 tons/år i DK) er på ca. 300.000 tons/år. Med et meget mindre markedspotentiale. Selv om det er et glimrende produkt, som sagtens kan konkurrere med laksen på kulinarisk kvalitet, har ørreden især ikke samme “brand value” og bliver ikke helt så stor som laksen, hvilket mindsker filletudbyttet en smule.

Så Atlantic Sapphires erkendelse af, at store laks ikke duer i RAS trækker helt tæppet væk under de “fantasifulde” planer om at producere millioner af tons laks i RAS på land.

Hvis jeg skal slutte med en positiv betragtning, kan man godt forestille sig et fortsat og endnu tættere samarbejde mellem de danske havbrug og den landbaserede produktion af store sættefisk. Måske skal nogle af disse gå fra at være ca. 800 gram til en noget større fisk, som så kan blive hurtigere færdig til salg og/eller større inden salg, og med den helt rigtige smagskvalitet, som kun kan opnås i rene og strømrige farvande med fritsvømmende fisk i stor indhegninger med udsigt til havet.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.