Søndagstanker fra Bo Ritterbusch

Bo Ritterbusch, foto: FjordAvisen
 
Var i aftes i selskabeligt lag, med en pæn stor flok landmænd, overvejende svineproducenter. Talen faldt naturligt på de langtrukne forhandlinger om klima og rammevilkår for erhvervet -fremover.
 
Ud fra hvad der er sluppet ud, så er det tydeligt, at “kagen” på en eller anden måde uværgerligt vil blive mindre. Det i sig selv er ikke særlig smart.
 
Vi har i det små set hvad der sker, når der af den ene eller anden grund opstår mangelsituationer, det rammer altid de svageste hårdest. En dansk befolkning af i dag, er på ingen måde klar til at ville acceptere eller kunne klare, tomme hylder i længere perioder.
 
I England er det nok ikke så meget vare mangel, men mere transport-mangel der dominerer. Resultatet er dog det samme. Tomme hylder.
 
Hvor udpræget manglen på transportkapacitet er herhjemme, er jeg ikke helt klar over, men eksemplerne på hvor dårligt vi behandler vore vognmænd og chauffører er ikke svære at finde. De står ofte og skal vælge, om de vil overtræde reglerne for maksimal køretid eller holde hvil, et sted hvor de med stor sandsynlighed får en parkeringsbøde. Det kan man som samfund ikke slippe afsted med i evigheder, uden det får konsekvenser.
 
Kommer der en rød/grøn aftale, så var der bred enighed om, at produktionen i en eller anden form, nogle varegrupper mere end andre, vil blive mindre. Det vil alt andet lige over tid blive kendt på hylderne og sætte sig i priserne.
 
Der var også en bred enighed om, at de omkring ca. 10.000 tilbageværende heltidslandmænd, ja de skulle nok klare sig. Forstået på den måde, at uanset hvor meget økonomien måtte blive forringet, og hvor mange der måtte lide økonomiske tab, så er de alle af samme støbning, som f.eks. minkavlerne.
 
Ligesåvel som minkavlerne ikke har stået i kø “på kommunen” eller på jobcentret vil det gå med eventuelle andre landmænd, der måtte skulle finde på noget andet for at klare sig. For det er netop det de kan. Klare sig selv.
 
Det er straks værre med resten af Danmark. Alt efter hvor tåbelig en aftale der kommer, bliver det til anskuelighedsundervisning med den store pensel.
Tingene hænger sammen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.