Gæsteindlæg af Niels Dalsgaard, formand for Dansk Akvakultur, genpostering af ledereni Dansk Akvakulturs nyhedsbrev.

Niels Dalsgaard, foto: Kalundborg Erhverv

Debatten om natur og miljø på de sociale medier er ”blevet alt for grov”, udtalte miljøminister Lea Wermelin i et interview i Berlingske i september. Dansk Akvakultur kan kun give miljøministeren ret.

Vi har længe haft samme erfaring som ministeren. Det gælder især på Facebook, hvor f.eks. tidligere Ekstra Blads-journalist Leif Richter, under dæknavnet ”Kaninen Katrine”, formidler misinformation. Kommentarsporerne udvikler sig bl.a. til trusler om hærværk på opdrætsanlæg og chikane af medarbejdere hos miljømyndigheder og akvakulturvirksomheder.

Whistleblower Frances Haugen gav verden et opsigtsvækkende indblik i Facebooks forretning, da hun i starten af november afslørede over for kongressen i USA, at Facebooks algoritmer tilsyneladende er med til at lede folk ned i – ja – ”kaninhullerne”. Et udtryk, som stammer fra Alice i Eventyrland, hvor hovedpersonen Alice falder ned i en sær underverden, hvor virkelighed og fantasi flyder sammen.

Francis Haugen afslørede, at Facebooks forretningsmodel angiveligt understøtter spredning af negativt og skandaliserende indhold, fordi det ganske enkelt giver mere opmærksomhed og dermed flere penge i kassen.

Oplysningerne om Facebooks algoritme er beskrevet i flere europæiske medier. Algoritmen kan ifølge medierne udnyttes af den særlige gruppe af Facebook-brugere, de såkaldte ”trolde”, som på en koordineret og systematisk måde angriber virksomheder, politikere osv. Med Lea Wermelins ord er Facebook blevet et forum hvor, ”der står et ulvekobbel klar til at overfalde enhver, der mener noget andet”.

Når man udefra følger debatterne på Facebook, så kunne man få det indtryk, at flertallet foretrækker en ophidset og ensidig debat. Men måske er Facebook-debatterne, på samme måde som kaninhullet i Alice i Eventyrland, et fordrejet billede af virkeligheden.

Personligt har jeg deltaget i flere debatter med politikere eller ngo’er, som er meget kritiske over for akvakultur. I disse debatter er der en gensidig respekt for de forskellige synspunkter. Det er min erfaring, at de fleste mennesker er åbne overfor andre holdninger end deres egne.

Facebooks algoritmer kan imidlertid undergrave en åben debatkultur, hvor man trods uenighed kan lytte til og respektere hinanden. Ser man tingene i et større perspektiv, så udfordrer Facebook selve fundamentet for demokratiet: den oplyste og fælles debat.

Det er velkendt, at politiske ekstremister og vaccineskeptikere er blandt de grupper, som huserer i ”kaninhullerne”. Men vi må konstatere, at konspiratoriske miljøgrupper også kan bruge Facebook til at sprede misinformation og polarisere debatten om akvakultur, natur og miljø.

Dansk Akvakultur støtter en fri og åben debat. Vi går ikke ind for at regulere og begrænse ytringsfriheden. Der er allerede regler og love, som tager vare på chikane, injurier osv. Vi må bare erkende og forholde os til, at hjemmesider som Leif Richters ”Kaninen Katrine” med misinformation, trusler osv. passer godt til Facebooks algoritme og forretningsmodel og får pengene til at ”klinge i kassen” hos den amerikanske it-virksomhed. 

Miljøminister Lea Wermelin har helt ret. Debatten om natur og miljø på de sociale medier er blevet alt for grov, men det er der tilsyneladende gode økonomiske og forretningsmæssige forklaringer på.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.