Konstant og systematisk får vi smidt løgn og latin i hovedet om vores fine erhverv fra de konventionelle medier. Senest i Weekendavisen af 15/9-22, hvor Aske Munch kommer med en “sviner” om opdrætslaks.

Jeg skrev følgende til ham:

Hej Aske Munch

Jeg læser jævnligt og med glæde dine klummer om mad mm. i WA

Desværre har du denne gang lavet ”ugens skævert” med din omtale af lakseopdræt her.  https://www.weekendavisen.dk/2022-37/kultur/evig-sommer 

Det er veldokumenteret at opdræt af store laksefisk i havbrug på alle områder er en af bedste former for animalsk produktion. Den har et lavt klima-, miljø- og naturaftryk, den har en høj dyrevelfærd, fiskene er sunde og smager godt, og sidst men ikke mindst er det en usubsidieret og meget lønsom produktion

Se om denne kronik: https://www.dahl-madsen.dk/2022/01/det-moderne-gennembrud-en-kronik-om-havbrug-i-politiken/

Og her er link til selve kronikken: https://politiken.dk/debat/kroniken/art8516202/De-fik-olien-i-Nords%C3%B8en-men-k%C3%A6re-politikere-Lad-nu-ikke-Norge-ogs%C3%A5-l%C3%B8be-med-det-lyser%C3%B8de-guld

Om smag og opdrætslaks: https://www.dahl-madsen.dk/2021/11/store-laksefisk-fra-havbrug-smager-bare-godt/

Hvori det hedder:

I blindtesten vandt konventionel og økologisk opdrættet laks stort over vildlaks, der scorede markant lavere end de to øvrige produkter. Yderligere var der en tendens til at konventionelt opdræt var mere vellidt end økologisk opdræt.

 Her er kommentarer til din klumme:

  1. Husk nu at købe økologisk laks, og måske er stedet ikke til i en gastronomiklumme at nævne ting, der kan få de fleste til at miste appetitten, men de ikkeøkologiske opdræt udsætter altså deres bestand for en behandling, der ikke er bedre end det, man stadig nogle steder udsætter grise og høns for: Propper dem alt for tæt sammen på alt for lidt plads i gustne dambrug eller elvbure
    I al retfærdighed er de økologiske regler indrettet så tætheden højest må være 10 kg/m3, hvor anden opdræt kan gå op til 25 kg/m3. Der er ikke mig bekendt konstateret nogen dyrevelfærdsmæssige problemer ved tætheder op til 25 kg/m3 i havbrug. Hvor der masser af plads til at fiskestimen kan svømme frit rundt med udsigt til havet. Fuldstændig som andre fritgående husdyr.
    Hvad er ”gustne” dambrug for noget. Og elvbure?
  2. og for at kompensere for sygdomme og afdøde dyrs bakterier propper man dem rutinemæssigt med antibiotika, som både ryger videre til forbrugeren og er med til at oparbejde resistens i brug og omgivende samfund.
    Det er en aldeles forkert. Alle opdrætsfisk bliver reguleret således at der nul risiko for at der kommer antibiotika ud til forbrugerne. Norsk lakseopdræt har et – i forhold til andre animalske produktioner – enestående lavt antibiotikaforbrug, hvilket skyldes at erhvervet har udviklet et effektivt vaccinationsprogram.
    Der er ikke konstateret resistensproblemer i forbindelse med antibiotika og opdrætsfisk

Du kan være lovligt undskyldt, da mange medier er fyldt med falske forestillinger om havbrug.

Vi vil derfor gerne invitere dig ud på Musholm, et stort danske havbrug i Storebælt, så du kan se hvordan produktionen foregår, og smage på varerne.

Jeg har ikke fået svar endnu, men håber stadig.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.