Dette er en meget god nyhed for akvakulturen. Vi har i mange år måttet leve med et begrænset og dyrt udbud af marine fiskeolier, hvilket har gjort, at vi langsomt “fortynder” laksefiskenes indhold af de sunde omega-3 fedtsyrer, så sundheds- og smagskvalitet bliver lidt ringere end ønsket.

Med muligheden for at dyrke den nye GMO-rapsolie med det moderne landbrugs effektivitet kan begrænsningen på adgangen til de sunde fedtsyrer ophæves, og foderet bliver forhåbentligt også billigere.

Det skal ikke forhindre de reaktionære kræfter i de grønne NGO’er i at skabe sig, da de tydeligvis ikke er interesseret i at løse de problemer, de lever af at puste op. Men lad det så være, bare politikerne – for en gangs skyld – følger de videnskabelige råd.

Her er nyheden fra ILaks:

I en ny risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) er det konkluderet, at genmodificeret rapsolie i fiskefoder ikke udgør en sundheds- eller miljørisiko. Fiskefoder med den genmodificerede rapsolie Aquaterra anses for at være lige så sikkert for fisk som konventionelt fiskefoder og udgør ingen risiko for miljøet.

VKM’s risikovurdering blev udført på anmodning fra Mattilsynet og er baseret på en ansøgning, som Mattilsynet modtog den 7. juni 2022 fra Nufarm i Nederlandene på vegne af Nuseed Nutritional Australia. Ansøgningen omhandler godkendelse af den genmodificerede rapsolie Aquaterra til import og anvendelse i fiskefoder i Norge.

Dette er første gang der søges om godkendelse af et genmodificeret produkt i Norge. VKM’s rolle er at vurdere risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruger vurderingerne til at udarbejde råd, give tilladelser, udvikle regelverk og give input til departementerne. VKM sikrer, at myndighederne får uafhængige videnskabelige risikovurderinger af forhold, der har betydning for sundhedsmæssig sikker mad og miljøet.

AI billede, MidJourney, Laks fyldt med omega-3

Rapsolien er genmodificeret ved at indføre gener fra alger og planter, der koder for enzymer involveret i syntesen af langkædede omega 3-fedtsyrer. Disse fedtsyrer findes normalt ikke i rapsolie, men er vigtige for både fiske- og menneskers sundhed. Genmodificeringen har også medført et reduceret indhold af erukasyre og glucosinolater, som er uønskede stoffer i rapsolie. Rapsen har desuden fået et gen for herbicidtoleranse, der gør den i stand til at overleve sprøjtning med et bestemt ukrudtsmiddel.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.