Desværre fremstiller de fleste Science-Fiction film og bøger fremtiden som dystopisk. Selv om en sådan fremtid er hamrende usandsynlig. 

Her er et Chat-GPT sammendrag af James Pethokoukis artikel om emnet på hans blog: Faster, Please! Hvor han på linje med mig går ind for en teknologisk med maksimal hast og med så lidt statsregulering som muligt

Hvad gamle, klodsede computere fra sci-fi kan lære os om økonomisk beslutningstagning?

Fans (inklusive mig) af Alien(s) og Blade Runner filmserierne kan lide at forestille sig, at filmene eksisterer i det samme filmiske univers. (De originale film blev instrueret af Ridley Scott, som har bekræftet en løs forbindelse mellem dem.) Begge er palceret i tilsyneladende dystopiske fremtider, hvor menneskeheden har koloniseret andre planeter. Der er meget 2001: A Space Odyssey i deres forsøg på at vise en realistisk fremtid uden laserpistoler og hurtigere- end-lysets rejser. Alien(s) og Blade Runner deler også en lignende design og visuel æstetik: mørk, gritty, og industriel, hvor interiører er trange, klaustrofobiske og dårligt belyste.

En ting, der altid synes at datere en sci-fi film, selv nogen af de nyere, er klodsede computere og kedelige, simple interfaces. Disse er verdener uden high-definition, fladskærmsmonitorer og et udvalg af farver og skrifttyper at vælge imellem. Hvor er alle smartphones?

Forklaringen: At forudsige fremtiden er svært, for ikke at nævne at mindre sofistikeret computergrafik dengang gjorde det mere svært at afbilde fremtiden. Disse film er uundgåeligt produkter af deres tid. Og visuelt, virker afbildningerne af computere til at forstærke den overordnede industrielle æstetik.

I vores verden, har vi oplevet enorme fremskridt i IT over det sidste halve århundrede eller så. Som fanget af Moore’s lov, er antallet af transistorer per mikrochip steget til 50 milliarder fra 100 i 1960’erne. GPS, internettet, bærbare computere, smartphones, og de seneste gennembrud i AI afspejler Moore’s lov.

Den gode nyheder, at de dystopiske fremtider, der vises i Alien(s), Blade Runner, og Outland er usandsynlige. En civilisation med teknologisk know-how til at rejse på tværs af solsystemet og bygge menneskelige AI er sandsynligvis en med massiv overflod og udbredt velstand. Det er synd, at Hollywood for sjældent laver overbevisende film, der antager, hvad der er det mere sandsynlige økonomiske udfald.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.