Hvert år ved denne tid hører vi fra stakåndede medier  og skruppelløse NGO’er, at vi har brugt alle jordens ressourcer og at vi fremover trækker på kassekreditten.

AI billede, Midjourney

Meget få retfærdige medier stiller et par simple spørgsmål: Kan det nu passe? Og Hvordan har man regnet det ud?

Svarene er, at det passer ikke og at beregningen er absurd, idet man forudsætter at al verdens lagrede solenergi i form af kul, olie og gas skal erstattes med afbrænding af træer.

Martin Ågerup tager beregningen ved vingebenet i denne artikel i JP: Earth Overshoot Day er en fupberegning fra Verdensnaturfonden, men dette resume:

WWF når frem til, at vi forbruger svarende til 1,7 jordkloder ved at medregne det areal, som skulle beplantes med skov, hvis skoven skulle opsuge hele vores årlige udledning af CO2. Derved lægger WWF i et hug en hel jordklode oven i det faktiske arealforbrug. Men vi kan undgå ophobning af CO2 i atmosfæren på langt mere fornuftige måder end ved at plante hele kloden til med skov. Håndterer vi det mere fornuftigt, end WWF forestiller sig, kan vi fint klare os med den ene jordklode, vi har – også uden at reducere vores forbrug. Vi kan faktisk øge det.

Hele ideen er om at vi kommer til at mangle ressourcer i fremtiden er forfejlet. Tværtimod bliver ressourcer rigeligere og billigere. Vi lever på en blå planet fyldt med stof.

Og vi nærmer os en situation hvor vi øger ressourcemængden hurtigere end vi bruger af den:

Simons Abundance Index 1980-2017

Der er reelle problemer nok i verden. Ressourcemangel er ikke et af dem. Med mindre man betragter fornuftig politik som en ressource.

Jeg er inviteret i radio 24/7 på mandag mellem 12-13 til at tale om emnet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

2 Comments

  1. JENS JAKOB KJÆR says:

    Kloden er massiv. Hvordan kan nogen tro vi kan udtømme den ved at kradse lidt i overfladen?

  2. Preben Møller Jacobsen says:

    Det “grønne helvede” havemandens lykke og lange stiger og brandmandens lykke og lange stiger, træer, som foto, beklæder enhver opadvendt overflade selv uden bevoksning males alt grøn – det hele ender i evig vedligeholdelse, hver eneste dag, blade grene fra løvfald og klip og storm ryger indendørs eller hober sig op lige udenfor. Grøn maling på tilbud kr.33.000,- pr. ton. En kraftig storm alt ligger på gader, veje og lavere bebyggelser blandet med beton tentonstål mursten og WC-kummer.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.