Jeg undrer mig tit over økonomers – som burde være gode til tal – lemfældige omgang med usikkerhed og antal betydende cifre i deres fremskrivninger f.eks. af den økonomiske vækst. Det er åbenbart at man ikke kan bruge to betydende cifre, men burde sige ca. 1 % eller 0-1 % og ikke ca. 0,7 % som i dette eksempel fra 3. kvartal i USA gengivet af Apricitas: 2023 Economic Year-in-Review. (endnu et af mange gode udenlandske nyhedsbreve man kan abonnere på, efter man har opdaget, at de fleste danske medier ikke giver retvisende information om ret meget)

Her ses at begge de “professionelle fremskrivninger” af væksten i USA’s økonomi ramte helt ved siden af.

Billedet er fra Apricitas

Naturligvis kan der ske noget komplet uforudsigeligt i et givet år, som en pandemi, en supervulkan eller en invasion af Ukraine, som kan få fremskrivninger til at se tossede ud. Men sådan noget er ikke sket i 2023. Alligevel rammer de to fremskrivninger ca. 3 gange lavere end den observerede udvikling.

Lidt ydmyghed hos økonomerne og hos os alle i det hele taget, kunne være godt og et tilhørende studie af Gardners bog:  Future Babble: Why Expert Predictions Fail – and Why We Believe Them Anyway som viser, at eksperternes spådomme har vist sig omtrent lige så præcise som tarot-kort. Alligevel labber medierne stadig deres skråsikre vurderinger i sig.

ChatGPT 4 illustration

Tilmeld dig nyhedsbrevet

One Comment

  1. Hans Henrik Hansen says:

    Interessant: Jeg er helt enig i, at ‘de fleste danske medier ikke giver retvisende information om ret meget’…et udsagn som desværre ikke mindst gælder for vor nationale Public Service tjeneste #1: DR! 🙁

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.