Det er dejlig at se, at den viden vi i akvakulturerhvervet har haft i mange år om opdrætsfisks fortræffeligheder nu også er nået til forskningsverdenen. Se denne glimrende artikel af Per Meyer Jepsen, lektor på RUC om Mytedrab: Opdrættede fisk er hverken fyldt med antibiotika og sviner heller ikke din krop til.

Her er et resume:

Artiklen fra “videnskab.dk” adresserer almindelige myter om opdrættede fisk. Den argumenterer for, at opdrættede fisk ikke er overbelastede med antibiotika og ikke nødvendigvis er mindre sunde end vildtfangede fisk. Antibiotikabrug i fiskeopdræt er betydeligt reduceret siden 1980’erne, takket være vaccineudvikling og skrappe regulativer. Artiklen påpeger, at både vildtfangede og opdrættede fisk har sundhedsmæssige fordele og risici, og forbrugeropfattelser af vildtfisk som overlegne er ofte baseret på tro snarere end videnskabelige fakta. Artiklen opfordrer forbrugerne til at træffe informerede valg baseret på certificeringer som MSC, ASC og økologiske mærker, når de køber fisk.

Her er et citat fra artiklen:

Hvis vi derimod snakker om fisk, ændrer diskussionen sig ofte til at handle om, at vildtfangede fisk er meget bedre end opdrættede fisk. Det argument hører jeg aldrig om landbrugsvarer. Hvornår har du for eksempel sidst mødt én, der insisterede på kun at spise vildtfangede grise? Nej, vel? Så hvorfor har vi en opfattelse af, at når det kommer til fisk, er vilde fisk meget bedre?

Og lad mig så lige for egen regning tilføje, at du gavner din sundhed ved at spise laksefisk, da fiskene indeholder mange af de god umættede omega3 fedtsyrer, Endvidere gavner du miljø og klima, når du spiser store laksefisk fra havbrug, da denne produktion er en af de suverænt mest ressource effektive måder at producere animalsk føde på.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.