Eliteidræt har lige siden grækernes tid til været fyld med masser af modsigende regler og hykleriske fordomme. En af de mest besynderlige er modstanden mod doping: anvendelse af præstationsfremmende midler (måske en afart af mange menneskers irrationelle afsky for den “farlige kemi”).

Det er klart unfair, hvis nogen bruger doping, og andre ikke gør, men hvad hvis alle brugte det? Så ville det bare være en ny variant af avancerede træningsmetoder, som er en del af spillet for at opnå et forspring til konkurrenterne.

I USA er der etableret en organisation, der går ind for fri anvendelse af præstationsfremmende stoffer, og som mener, at der bør etableres flere slags ligaer: En “Naturlig” hvor præstationsfremme ikke er tilladt, og en “Grænseløs Idræt” (Enhanced) hvor doping, og på et tidspunkt, genmodificering, bliver tilladt.

Det er kontroversielt synspunkt og har vakt stor opsigt i USA.

En af mine anbefalede bloggere: Ronald Bailey, Author at Reason.com, som selv går ind for fri doping, har skrevet denne blog om emnet: Enhanced Games Head Rebuts Biden: Performance Enhancements in Sports Are ‘Inevitable’ (reason.com), som jeg her gengiver i ChatGPT4 oversættelse:

Vi kommer ikke uden om en fremtid med doping og genmodifikation i eliteidræt

Tidligere i denne måned udsendte Det Hvide Hus under Biden en udtalelse, hvor de sammen med både Verdens Antidopingagentur (WADA) og Den Internationale Olympiske Komité (IOC) udtrykte “dybe bekymringer over den planlagte ‘Grænseløs Idræt’ uden antidopingkrav.”

Er sådanne bekymringer virkelig berettigede? Nej.

“Hvorfor ikke løse det fremtidige problem med gen-doping og det nuværende problem med steroidbrug i professionel sport ved at skabe to typer sportsligaer?” spurgte jeg allerede tilbage i 2005. “Den ene ville være fri for genetiske og farmakologiske forbedringer – kald dem Naturlige Ligaer. Den anden ville tillade spillere at bruge genændringer og andre forbedringer – lad os kalde dem Grænseløs Idræt.”

Dall-e, a gene-modified boxer

Målet med Grænseløs Idræt er, at konkurrerende atleter skal kunne bruge doping mm. til at forbedre deres præstationer. “Vi omfavner anvendelse af videnskab i sport, og vi tror grundlæggende på, at valget om at bruge præstationsfremmere er et personligt valg,” forklarer arrangørerne. “Sport kan være sikrere uden dopingtest.”

I deres svar til Det Hvide Hus peger arrangørerne af Grænseløs Idræt på en WADA-støttet undersøgelse fra 2017, der rapporterede, at næsten 44 procent af eliteatleter havde brugt præstationsfremmere det foregående år. Deres mål er, at man åbent anerkender denne virkelighed og muliggør, at eliteatleter kan vælge de steder (forbedrede eller naturlige), hvor de gerne vil konkurrere.

Arrangørerne af Grænseløs Idræt foreslår desuden, at de data, der indsamles om præstationsfremmere, i sidste ende vil hjælpe IOC med mere effektivt at opretholde “naturlig” olympisk konkurrence.

I svaret fra Grænseløs Idræt sagde Aron D’Souza, præsident for Grænseløs Idræt,

Vi opfordrer præsident Biden til at engagere sig med Grænseløs Idræt om, hvad der er en uundgåelig udvikling inden for sport. Som en fortaler for videnskaben har præsident Biden muligheden for at hjælpe de 44% af atleter, der har brugt præstationsfremmere, til at komme ud og konkurrere sikkert. Kun med et formelt partnerskab mellem IOC og Grænseløs Idræt kan olympiske dopingtests endelig blive effektive og sikre integriteten af de Olympiske Lege.

Under en Zoom-pressekonference tidligere denne uge gjorde D’Souza det klart, at evalueringen af effektiviteten af de præstationsfremmere, der anvendes i konkurrencen, også vil fremme transhumanistiske mål, såsom at øge den sunde levealder. “Grænseløs Idræt, med vores medicinske tilsyn og screeningsapparat, vil skabe disse unikke data, som vil gavne ikke kun det testede sportsfællesskab men også Longevity Science generelt, da mange af de anvendte stoffer/metoder også kan bruges til at bekæmpe udbredte aldersbetingede sygdomme ” udtalte Michael Sagner, videnskabelig rådgiver for Grænseløs Idræt.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.