Kunstig Generel Intelligens (KGI), også kaldet Artificial Generel Intelligence (AGI) på udenlandsk, er det punkt af udviklingen af kunstig intelligens, hvor der opnås evnen til at forstå, lære, og anvende viden på tværs af et bredt spektrum af opgaver på samme niveau som et menneske.

Min vurdering er, at der nu er en meget høj sandsynlighed – mere end 99 % – for at der bliver udviklet KGI og det nu ikke handler om? men om hvornår?

Efter lanceringen af ChatGPT i november 2022 er der sket en rivende udvklinge af redskaberne. Og der sker ugentligt udviklinger af nye muligheder, som kan få selv en erfaren futurist som mig til at falde i dyb forundring.

Hvornår sker det?

Når man i fremtidsforskningen skal vurdere, hvornår en ny teknologi er klar, spørger man ofte nogen eksperter på området om, hvad de mener. Det har man gjort gennem en årrække om AGI, som det ses i denne figur:

Figuren viser, at de kloge hoveder hele tiden har overvurderet, hvor lang til det vil tage. Hvis man regner eksperternes seneste gæt for pålydende, vil vi opnå KGI i 2030. Men hvis de endnu en gang undervurderer hastigheden, kan vi se fænomenet allerede i 2026!

De nyeste udviklinger

Her får du links til de nogen af nyeste udviklinger inden for området:

SORA: Tekst til Video

OpenAI – ChatGPT firmaet – har udviklet en tekst til video generator, SORA, som kan lave en video på op til en minut på basis af et prompt.

Her er et eksempel:

Prompt: An extreme close-up of an gray-haired man with a beard in his 60s, he is deep in thought pondering the history of the universe as he sits at a cafe in Paris, his eyes focus on people offscreen as they walk as he sits mostly motionless, he is dressed in a wool coat suit coat with a button-down shirt , he wears a brown beret and glasses and has a very professorial appearance, and the end he offers a subtle closed-mouth smile as if he found the answer to the mystery of life, the lighting is very cinematic with the golden light and the Parisian streets and city in the background, depth of field, cinematic 35mm film.more

Jeg er sikker på at disse videoer inden længe bliver umulige at skelne fra virkeligheden. Hvilket vil gøre det muligt for talentfulde historiefortællere at lave hele spillefilm for ingen penge. Men der vil også blive rige muligheder for snyd og fusk, så allerede nu skal man ikke regne med, at noget er rigtigt, bare fordi man ser en video med en person, man kender.

EMO fra Alibaba: billede til video af sang/tale

Det kinesiske firma Alibaba har udviklet et redskab, EMO, der kan tage et hvilket som helst billede, animere det, lægge lyd på og udgive det som en video. Se Audrey Hepburn som popsanger:

Nu kan vi snart alle illudere som berømte talere eller sangere.

Hverken SORA eller EMO er endnu frigivet til offentligheden, da man nok med en vis ret er bekymret for misbrug.

Ideogram: Tekst til billede

Der er allerede en del gode af slagsens: Dall-E, Midjourney, Stability. Men den ny dreng i klassen: Ideogram er bedre til at stave rigtigt og så er den indtil nu helt gratis.

Prompt: a mom sitting in a ice bath, but then she finds out that she is on TV

Og hvad sker der så efter KGI?

Jeg er enig med de fleste om, at når vi har udviklet KGI, vil vi hurtigt opnå Kunstig Super Intelligens på grund af den selvforstærkende virkning af, at vi kan sætte tusinder af dygtige forskere – som arbejder 24/7 uden løn – på sagen. Jeg har tidligere skrevet om Nick Bostrøms bog Superintelligens her.

Men lad mig lige give mit bud på nogle konsekvenser:

  1. Udryddelse af sygdomme og aldring
  2. Uendelige mængder af billig energi vil løse de flest af menneskenes materielle knaphedsproblemer og sikre masser af pladser til naturen og et helt rent miljø.
  3. Sikre, at vi kan kolonisere vores solsystem og derefter Mælkevejen……

Og farerne? Jeg tror ikke, at der er stor sandsynlighed for et terminator scenario, hvor KSI bare skaffer os af vejen.

Derimod er der en reel risiko for at banditregimerne i Rusland og især Kina får udviklet KSI før os og så er det game-over for den frie verden.

Derfor er det så fortvivlende, at EU som sædvanlligt er ved at regulere endnu et vigtigt område til døde. I stedet for at sætte fuld turbo på. Hør dette indslag med Prof. Jan Damsgaard, CBS, i Blåt Bælte: “Vi behandler AI som en invasiv art”. Her er omtalen af podcasten:

EU tror, at den bedste måde at beskytte borgerne på er at regulere hårdt. AI er ikke et område, vi har beskæftiget os meget med her i Blåt Bælte. Vi har til gengæld talt MEGET om regler og regulering. Og i dag smelter de to ting sammen. Vi taler med en, der er bekymret for den (over)regulering, der allerede er på vej fra EU. Vi spørger hvorfor? Og hvad alternativet egentlig er?

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.