Gæste indlæg på Growz, af Allan Holm Nielsen, bragt på Facebook
 
Dansk landbrug er frontrunner på en række områder, og producerer mere miljø- og klimavenligt end langt hovedparten af de lande vi konkurrerer med.
 
Desværre lænses erhvervets positive klima-input, som f.eks. CO2-besparelser fra biogas og halm, og tilskrives ikke landbruget, men energisektoren.

KLIMABELASTNING MED 100% USIKKERHED!

Og landbruget påduttes en række udledninger der er rene skrivebordsudledninger med usikkerheder på op til 100% – ja nogle gange endda større end 100%!
 
Samtidig nægter regeringen at anerkende en række tiltag som forskningsmæssigt og helt logisk gavner klimaet – f.eks. splitgødskning og bladgødning – så effekten heraf godskrives heller ikke.
 
NU vil regeringen så påtvinge landbruget – trods det er en absolut klimaduks internationalt set – at bruge dets indtjening, f.eks. EU-støtte, til at lave klimatiltag.

STØTTE UDGØR OVER 100% AF OVERSKUDDET

Eu støtten fra DST, kommenteret af Growz
Problemet er bare, at dansk landbrug økonomisk set balancerer på en knivsæg, og på trods af at f.eks. EU-tilskud kun udgør ca 8% af landbrugets indtjening, udgør det omregnet til overskud over 100%.
 
Dvs. fjerner man EU-tilskuddet sparker man benene væk under rigtig mange landbrug – og den produktion man fjerner risikerer man så bliver flyttet til udlandet, hvor miljø- og klimabelastningen er højere end i Danmark.
 
Man gør altså både miljø og klima en bjørnetjeneste.
 
I stedet er løsningen at begynde at anerkende de mange tiltag som landbruget reelt gør, og tilskrive effekten af disse landmændene. Ikke andre sektorer eller helt ignorere dem.

DROP ØKOLGI OG SATS PÅ MILJØ OG KLIMA

Og så er det at droppe økologien, der blot gør klimabelastningen pr produceret enhed større, og i stedet indføre tilskud til særlig miljø- og klimavenlig produktion, der mærkningsmæssigt og prismæssigt således får mulighed for at tjene sig selv hjem, efterhånden som forbrugerne får øjnene op for dem.
 
I sidste ende er det nemlig forbrugerne der skal sætte retningen. Det er den eneste vej. Landbruget jo til for forbrugernes skyld!
 
 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

One Comment

  1. Det man kalder for “landbrugsstøtte” fra EU er ikke støtte, men en kompensation for øgede udgifter som man belaster erhvervet med.
    “Støtten” eller kompensationen blev indført for at sikre, at forbrugerne i EF/EU blev sikret rigelige og billige forsyninger af fødevarer, altså reelt en støtte til forbrugerne, ikke til landbrugerne, selv om målet var at landbruget skulle sikres nogenlunde samme stigninger i indkomsterne som det øvrige erhverv.
    Prøv at tage til Norge og køb fødevarer ind, så ser man forskellen, nemlig reelt et stort tilskud til forbrugerne pga. billige fødevarer.
    Kompensationen til landmændene er blevet udhulet kraftigt, både stat og kommuner tager for sig af retterne i form af skatter og afgifter!
    Klima er meget andet end blot CO2, men lad os da gerne få nogle tal på bordet vedrørende landbruget, det mest væsentlige er vel at man engang med tiden prøver at se alvorligt på problemet med at forsyne klodens indbyggere med tilstrækkelige fødevarer.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.