Lee Child har skrevet en stærkt underholden og storsælgende bogserie om Jack Reacher, en moderne ridder, som banker de onde, og redder de gode. Hans valgsprog er: Hope for the Best, Prepare for the Worst.

Det må vi ”Happy Few”, der baserer vores holdninger på observationer af virkeligheden og ikke på de fleste politikeres fantasiforestillinger, sande i denne tid.

I Danmark og det meste af Europa har vi indrettet os med et dysfunktionelt og dyrt energisystem, der ikke kan levere energien, når vi skal bruge den.

Sådan et system vil bryde sammen, når det bliver udsat for pres ved at vinden blæser mindre end forventet, når de norske vandkraftlagre bliver tømt før tid og når vi baseres vores gasforsyning på diktatortyper, som Putin.

Det første tegn på svigtende funktion er dramatisk stigende priser, som vi lige nu ser på gas og strøm. Som i England, hvor gasprisen er tredoblet på nogen få måneder.

Parret med, at vi har en sikker prognose for en la Nina vinteren igennem og dermed stor sandsynlighed for en kold vinter, giver det forhøjet risiko for langvarige (timer til dage) strømudfald.

Det helt store sammenbrud kommer det næppe til, da det folkelig ramaskrig, der udløses ved en sådan hændelse, vil sikre, at både kul- og atomkraftværker støves af og  bliver sat i gang igen, så vi kan komme tilbage til normale forsyningssikre tilstande på energiområdet.

Selv om det byder mig imod, er jeg derfor begyndt at se på muligheden for at købe en nødgenerator til vores huse i Charlottenlund og Sorø.

Jeg har talt med firmaet: PowerGenerator, og fik at vide, at jeg var ikke eneste, der tænkte i de baner, at en fuld løsning, hvor man ikke kan mærke et strømsvigt, er ret dyr, godt 50.000 kr. for et normalt parcelhus, men at en løsning, der kan levere grundlast (minus ovn, kogeplader, elvarme og elbilopladning) koster rundt 10.000 kr.

Nødgenerator, foto: Powergenerator

Så det tænker vi nu over i familien. Godt sure over, at politikernes falske forestillinger om nødvendigheden af og omkostningerne ved den ”grønne omstilling” har bragt det danske samfund så langt ud.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Comments are closed.