Det er ubegribeligt at vores ubefæstede sjæle i form af politikere fortsat tvinger voksne veluddannede mennesker til at spilde deres tid med at sortere husholdningsaffald. Især når det falske argument er, at det “redder verden” fra at løbe ind i mangel på materielle ressourcer. Vi har om bekendt nok af materielle ressourcer her på jorden til solen brænder ud og i praksis uendelige mængder i vores galakse mm. De eneste ressourcer, der altid vil være knappe, er tid (og sund fornuft).

Idag giver Peter Busk det glatte lag til sorteringstosseriet på Facebook:

I følge eksperter vil den detaljerede sortering af husholdningsaffald, som vi bliver nødt til at lave, kunne gøres bedre og billigere af robotter på et centralt sted.

Eksperterne mener dog, at det giver mening at sortere.

Efter knap et årti som forsker ved Sektion for Bæredygtig Biotek og som deltager og stifter af to biotekstartups ved jeg, at for een kategori af affald kan det ikke betale sig. Sortering, indsamling og udnyttelse af vores madaffald giver økonomisk og miljømæssigt underskud. Der bruges simpelthen mere energi på transport og omdannelse af madaffaldet til biogas, end der kommer ud af processen. I vores husholdning belaster vi ikke miljøet ved at sende madaffald til genanvendelse. Det er en halv, af de nye, dyre skraldespande, der altid står tom hos os.

Apropos skraldespande, har der været store udgifter ved at etablere affaldssorteringen. Ikke bare til nye skraldespande, men også til nye skraldebiler og logistik. Borgerne har skullet finde plads til de mange, nye skraldespande på deres matrikel. En stor del af denne investering er spildt, hvis man gør ordningen effektiv ved at indføre central sortering.

Endelig er der borgernes tid. Staten vil tvinge os til at arbejde en dag mere hvert år. Det har den allerede gjort: En almindelig husholdning kan nemt bruge to minutter om dagen på at sortere sit affald i syv kategorier. Det bliver til tolv timer om året, svarende til halvanden arbejsdag brugt på tvungen affaldssortering.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

One Comment

  1. Interessant artikel

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.