Det er rigtig dejligt at se, at der er nu er kræfter i dansk erhvervsliv, der kan se at ikke blot er den kommandoøkonomiske udbygning af vindkraft i Danmark stærkt skadelig for samfunder (det tør de dog ikke helt sige) men også skadelige for deres egen Hassan. Det tør de heldigvis godt sige. I Berlingske slår Danfoss direktør, Kim Fausing et godt slag for udnyttelse af overskudsvarme.

Om det er der mest godt at sige. I det omfang, det kan betale sig, er det en god ide at udnytte overskudsvarme. Og i det hele taget at øge energiintensiteten, som vi ser verden over:

At minimere spild kan dog aldrig være det bærende element i en rationel energipolitik. Det bør være forsyningssikkerhed og pris. Hvor kul, olie og gas stadig slår alt andet.

Og så skal man huske Jevons paradox, også kaldet “rebound” effekten. Som handler om, at hvis man gøre noget billigere og mere effektivt, vil det øge forbruget. Med hans egne ord:

The reduction of the consumption of coal, per ton of iron, to less than one-third of its former amount, has been followed, in Scotland, by a ten-fold total consumption, not to speak of the indirect effect of cheap iron in accelerating other coal-consuming branches of industry

Her er et ChatGPT resume af Fausings debatindlæg i Berlingske, (bag betalingsmur)

Den potentielle skrotning af store mængder havvind og manglende fokus på energieffektivitet og overskudsvarme i Danmark og resten af Europa er blevet kritiseret af administrerende direktør for Danfoss, Kim Fausing. Udbygning af grøn strøm med havvindmølleparker er ikke svaret på alle problemerne for hverken den enkelte dansker, landets virksomheder eller politikerne i Danmark. Overskudsvarme findes overalt omkring os, og energieffektivitet skal levere en tredjedel af reduktionerne for at nå Paris-målene. Der er ingen national strategi for overskudsvarme i Danmark og i resten af Europa, og Danfoss-topchefen advarer om, at vi er ved at begå en stor strategisk fejl ved ikke at give energieffektivitet det samme fokus som udbygning af grøn strøm.

 

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Comments are closed.