Dette er titlen på et af Danmarks Statistiks seneste nyhedsbreve (som jeg anbefaler at man holder). I nyhedsbrevet hedder det om byopgørelsen pr. 1 januar 2023.

I 2013 boede hver ottende person i landdistrikterne. I 2023 er det tættere på hver niende. Den 1. januar 2023 boede der 687.588 personer i landdistrikterne, svarende til 11,6 pct. af befolkningen, mod 12,6 pct. af befolkningen i 2013. Et landdistrikt er afgrænset af personer, der bor uden for byområder eller i byer på mindre end 200 indbyggere.

Denne udvikling er helt efter forventning, da den følger en af de mest robuste megatrends i verden. Her ses det globale antal mennesker fordelt på by og land:

Fra OurWorldinData

Det er indlysende hvorfor folk gerne vil bo i byer. Let adgang til job for begge partnere i en familie. Stort udbud af varer, services og underholdning.

Selv i udviklingslandene strømmer folk til byerne og foretrækker ofte at bo i slumkvarterer frem for på fattige landejendomme – præcis som vi gjorde det for 100 år siden i Danmark.

AI Billede, MidJourney

Jeg erindrer tydeligt min tid i Thailand på AIT fra 1997 til 1999, hvor jeg undrede mig over dette fænomen. En lærer, der var tilknyttet FN’s urbaniseringsprogram, forklarede mig, at det handler om håb. Fra slummen er vejen kortere til bedre jobmuligheder og boliger.

Desværre er der nogle danske politikere, der af en eller anden grund ikke er begejstrede for denne udvikling. De ser det som deres opgave at påvirke bosætningsmønstrene gennem tilskud (f.eks. transportfradrag) og sanktioner (f.eks. tvangsudflytning af statslige arbejdspladser).

Politikere bør blande sig uden for folks valg af bopæl og lade dem bo, hvor de ønsker det, så længe de selv finansierer det.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

2 Comments

 1. Dit indlæg er som jeg ser det mest bare et postulat uden belæg: “Politikere bør blande sig uden for folks valg af bopæl og lade dem bo, hvor de ønsker det, så længe de selv finansierer det.”

  Hvorfor ikke tage kritikerne af urbaniseringstendensens argumenter og behandle dem?

  Det, tror jeg, vil virke mere effektfuldt og overbevisende.

  • Karl Iver says:

   1. Venligst giv dig til kende ellers vil jeg ikke give plads til dine kommentarer
   2. Der er ingen gode argumenter imod urbanisering som blot afspejler folks ønsker. Hvis man vil blive boende langt ude på landet står det en frit for. Bare ikke for mine penge.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.