Gæsteindlæg fra René Christensen, direktør for Dansk Akvakultur

Muslingeopdræt er godt, det skal vi have mere af

Det er glædeligt at se, at både vores miljøminister og statsminister engagerer sig i akvakulturens potentiale, når det gælder fødevareproduktion og naturgenopretning. Muslinger er ikke blot en velsmagende fødevare, men spiller også en vigtig rolle i miljøbeskyttelsen ved at optage kvælstof, mens de vokser. Dette gør muslinger til et effektivt værktøj til at fjerne overskydende kvælstof fra vores farvande.

DALLE 3 Om muslingeopdræt

Derfor er det både overraskende og skuffende, at miljøministeren, trods anerkendelsen af muslingernes miljømæssige fordele, fortsat er tilbageholdende med at give tilladelser til produktionen af netop muslinger. Det virker inkonsekvent at glæde sig over muslingernes positive indvirkning på natur og miljø, samtidig med at selvsamme miljøminister er tilbageholdende med udviklingen i muslingerhvervet.

Vi må godt, I må ikke

Når det kommer til fiskerierhvervet på havet, ser vi lignende uoverensstemmelser. Det virker nærmest urimeligt, at 220.730 lystfiskere og fritidsfiskere kan få lov til forsat at fiske i beskyttede områder, mens en erhvervsfisker i et område ikke længere må fiske. Hvis blot halvdelen af fritids- og lystfiskere fanger én fisk hver på en dag, svarer det til 110.365 fisk – en betydelig mængde, der tillades uden restriktioner. Tænk hvis de fisker to om dagen? (Redaktørens bemærkning: Disse tal er meget usikre, men hvis man ganger op med 365 dage om året og sammenligner med, at erhvervsfiskeriet fanger ca. 20.000 tons fisk om året i de indre danske farvande = 20 mio. fisk a’ et kg stykket, kan man se, at lystfiskeri mm. sandsynligvis er en væsentlig presfaktor. Det anerkendes af de danske fiskerimyndigheder, der har stoppet det rekreative fiskeri efter torsk i de danske dele af Østersøen)

Dette rejser spørgsmål om, hvorvidt politiske beslutninger i højere grad er baseret på fornemmelser fremfor reel omtanke for erhvervet, natur og miljø.

DALLE 3 Lystfiskere passer ikke på fiskene

Jeg henviser til to relevante artikler, som belyser disse problemstillinger:

  1. Heunicke tillader jagt, fiskeri og anlæg i nye naturområder på havet
  2. Ministrene sejlede på den gispende fjord: Eksperter aner håb forude

Det er vigtigt, at vi får en sammenhængende politik, der både understøtter vores miljømål og sikrer en retfærdig behandling af akvakultur- og fiskerierhvervet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.